Ribbolita
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotować namoczoną wcześniej fasolę lub odsączyć i wypłukać fasolę z puszki.
Połowę zmiksować, resztę zostawić w całości.
Podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, czosnek, marchew i seler.
Zalać bulionem, dodać ziemniaki, pokrojoną kapustę, przyprawy, koncentrat pomidorowy.
Gotować na małym ogniu przez kilkadziesiąt minut.
Kwadrans przed końcem dorzucić resztę fasoli. Doprawić.
W wersji tradycyjnej do zupy dodaje się też chleb, który pęcznieje i zagęszcza zupę.
Nazwa zupy odnosi się do jej odgrzewania i rzeczywiście z każdym odgrzaniem zupa jest lepsza, bardziej gęsta i pożywna. Doskonałe na zimne dni, z powodzeniem zastąpi cały obiad.
Smacznego.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Kocham zupy i ta jest w pełni godna dozgonnej miłości. Jeden warunek - trzeba lubić cebulę.
Magdalena Tuła
Pożywna kremowa zupa z przepisu jednej z restauracji, które znaleźć można w książce "Smakując Toskanię".