Grupa
Ribbolita

Ribbolita

Składniki:
400 g białej fasoli (może być z puszki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże marchewki
2 ziemniaki
2-3 łodygi selera naciowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub 2-3 łyżki przecieru)
Trochę białej kapusty
Trochę jarmużu (w oryginalnej wersji jest włoska odmiana cavolo nero)
sól, pieprz, oliwa.
1 godzin
3
0

Przygotowanie:

 

Ugotować namoczoną wcześniej fasolę lub odsączyć i wypłukać fasolę z puszki.

Połowę zmiksować, resztę zostawić w całości.

 

Podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, czosnek, marchew i seler.

 

Zalać bulionem, dodać ziemniaki, pokrojoną kapustę, przyprawy, koncentrat pomidorowy.

 

Gotować na małym ogniu przez kilkadziesiąt minut.

 

Kwadrans przed końcem dorzucić resztę fasoli. Doprawić.

 

W wersji tradycyjnej do zupy dodaje się też chleb, który pęcznieje i zagęszcza zupę.

Nazwa zupy odnosi się do jej odgrzewania i rzeczywiście z każdym odgrzaniem zupa jest lepsza, bardziej gęsta i pożywna. Doskonałe na zimne dni, z powodzeniem zastąpi cały obiad.

 

Smacznego.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.3
liczba głosów: 3
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Ciekawy smak i aromat
Magdalena Tuła
W sam raz na upalne dni - orzeźwiająca zupa - krem.
Magdalena Tuła
Oszczędna w środkach i bogata w smaki zupa, którą polubi każdy.
Bona Apetita! Blog kulinarny
zupa krem z białej fasoli