SEKRETY KUCHNI
Sardynia to region bardzo odrębny, nie tylko zresztą kulinarnie.
Trudno zliczyć wszystkie warzywa, jakie pojawiają się na apulijskich stołach.
Lokalna kuchnia kryje w sobie przede wszystkim sycące, a przy tym tanie potrawy.
Valle d’Aosta to dość specyficzne miejsce na włoskiej mapie. Chwilami trudno uwierzyć, że to wciąż Włochy.
Są tu malownicze wzgórza, gęste lasy i bezpośredni dostęp do morza. Nic dziwnego, że i tutejsza kuchnia może zaspokoić rozmaite gusta.
Ten region to tak naprawdę dwa regiony w jednym, stąd kuchnia tej części Włoch nie jest zbyt jednorodna.
W kuchni tego regionu można odnaleźć sporo wpływów francuskich, a to sprawia, że jest ona chwilami bardziej wyrafinowana niż w innych włoskich regionach.
Kuchnia liguryjska jest zróżnicowana i bez wątpienia interesująca smakowo, choć mało kto ją kojarzy.
Region ma bogatą historię, ale nie należał do bogatych, więc dominowała raczej typowa cucina povera.
Rządzi oczywiście kosmopolityczny Mediolan, jednak na prowincji również można świetnie zjeść.
Spotykają się tu elementy kultury włoskiej, greckiej i arabskiej, afrykańskie słońce wypala wszystko wokół.
Bardzo mało wiemy o tutejszej kuchni, a ona pełna jest ciekawych smaków, na co wpływ miała bogata historia tego miasta.
Neapolitańska radość życia i pasja, tu nawet jedzenie jest pełne namiętności.
Kalabria to esencja włoskiego Południa, a w kalabryjskiej kuchni nie brak smaków nasyconych i porywających.
Kuchnia tego regionu jest prosta, pełna smaków i aromatów, nieco surowa, ale zaskakująco pełna wszelkiego dobra.
Umbria, ta niepozorna sąsiadka Toskanii, wydaje się chwilami nieco zapomniana, niedoceniana. A szkoda...
Choć w Lacjum znajduje się stolica kraju Rzym, to lokalna kuchnia wcale nie dominuje nad innymi kuchniami Włoch.
Ten region słynie z dobrej kuchni, choć w przypadku Włoch trudno byłoby wskazać region, który ma kuchnię niewartą uwagi.
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii