Grupa
Brunello di Montalcino
Brunello
Szlachcic z Montalcino
Produkty włoskie

Brunello di Montalcino to niewielka apelacja, ale jej sława we Włoszech i na świecie sprawia, że należy do najbardziej poszukiwanych i cenionych. Brunello ma najwyższy znak jakości wśród win - DOCG. Uzyskał go 1 lipca 1980 roku jako pierwsze włoskie DOCG dla win czerwonych.

 

Historia tego wina nie jest starożytna. Nie odnajduje się jej śladów w dawnych księgach czy amforach. Tak naprawdę o jej początkach można mówić dopiero w drugiej połowie dziewiętnastego wieku, gdy Ferrucio Biondi-Santi zaczął eksperymenty z odmianą szczepu sangiovese o dużych gronach (sangiovese grosso lub brunello).

 

Sangiovese to król toskańskich winnic. Ale to niełatwy szczep, bywa kapryśny, zbyt mocny, dominujący. Źle prowadzony daje wina zbyt intensywne o zbyt wysokiej kwasowości. Trzeba używać ich świadomie. Występuje w ponad czterdziestu różnych odmianach. Uprawiane głównie w Toskanii, ale także w Ligurii, Emilii-Romanii, Umbrii czy Lacjum. Aby wino było delikatniejsze, stosuje się inne odmiany winne, które w kupażu z dominującym sangiovese łagodzą jego obyczaje.

 

Brunello di Montalcino miało swoje lepsze i gorsze dni. Pod koniec dwudziestego wieku niestety zniżyło poziom, mimo wysokich cen trudno było trafić na butelki z prawdziwym skarbem. Winiarze postanowili odzyskać utraconą reputację i włożyli wiele pracy w poprawienie jakości. Dziś zdarzają się wina słabe i wybitne. Trzeba cierpliwości i wyczucia, by nie zapłacić ogromnych pieniędzy za wino, które nie dorównuje swej sławie. Na szczęście coraz łatwiej odnaleźć butelki wybitne i wartościowe.

 

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ