Brunello di Montalcino to niewielka apelacja, ale jej sława we Włoszech i na świecie sprawia, że należy do najbardziej poszukiwanych i cenionych. Brunello ma najwyższy znak jakości wśród win - DOCG. Uzyskał go 1 lipca 1980 roku jako pierwsze włoskie DOCG dla win czerwonych.
Historia tego wina nie jest starożytna. Nie odnajduje się jej śladów w dawnych księgach czy amforach. Tak naprawdę o jej początkach można mówić dopiero w drugiej połowie dziewiętnastego wieku, gdy Ferrucio Biondi-Santi zaczął eksperymenty z odmianą szczepu sangiovese o dużych gronach (sangiovese grosso lub brunello).
Sangiovese to król toskańskich winnic. Ale to niełatwy szczep, bywa kapryśny, zbyt mocny, dominujący. Źle prowadzony daje wina zbyt intensywne o zbyt wysokiej kwasowości. Trzeba używać ich świadomie. Występuje w ponad czterdziestu różnych odmianach. Uprawiane głównie w Toskanii, ale także w Ligurii, Emilii-Romanii, Umbrii czy Lacjum. Aby wino było delikatniejsze, stosuje się inne odmiany winne, które w kupażu z dominującym sangiovese łagodzą jego obyczaje.
Brunello di Montalcino miało swoje lepsze i gorsze dni. Pod koniec dwudziestego wieku niestety zniżyło poziom, mimo wysokich cen trudno było trafić na butelki z prawdziwym skarbem. Winiarze postanowili odzyskać utraconą reputację i włożyli wiele pracy w poprawienie jakości. Dziś zdarzają się wina słabe i wybitne. Trzeba cierpliwości i wyczucia, by nie zapłacić ogromnych pieniędzy za wino, które nie dorównuje swej sławie. Na szczęście coraz łatwiej odnaleźć butelki wybitne i wartościowe.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii