Zwykle bardzo ostrożnie podchodzę do książek o kuchni włoskiej, których autorzy nie są Włochami. Pewnie ich krzywdzę, ale wydaje mi się, że pewną włoską radość gotowania wysysa się z mlekiem włoskiej mammy i gotujący Giovanni czy Francesco jest dla mnie bardziej autentyczny niż John lub Frank. Są jednak autorzy, którzy potrafią o kuchni włoskiej opowiadać ciekawie i rzetelnie, nawet jeśli nie dorastali na włoskiej prowincji.
Sophie Braimbridge jest szefową kuchni i prezenterką, uczennicą braci Roux. Przygotowała książkę solidną i kompletną niczym podręcznik gotowania dla początkujących wielbicieli kuchni włoskiej. Paradoksalnie jednak odnajdą się w niej również ci, których kompetencje kulinarne są całkiem wysokie, jest tu bowiem cała moc oryginalnych przepisów, prostych acz wyrafinowanych dań, które trzeba przygotować i zjeść, by mieć pełny ogląda włoskiej kuchni.
Książka została ułożona według klasycznego schematu włoskiej kuchni - od antipasti po dolci i caffe. Na zakończenie jeszcze króciutki przewodnik po alkoholach i słownik z najistotniejszymi pojęciami w kuchni włoskiej, np. al dente, passata, bottarga czy mezzaluna. W każdej z głównych części najpierw prezentacja głównych produktów - ryb, warzyw, mięs itd. Potem poradnik dotyczący podstawowych czynności - sprawiania ryb, krojenia drobiu, wyrabiania ciasta itd. A następnie zestaw klasycznych przepisów. Co jest w tej książce szczególnie cenne, to dodatkowa wiedza podawana na marginesach i przekładkach. Dotyczy produktów, sposobu ich kupowania i przygotowywania, kuchni regionalnej.
W sumie na 250 stronach w rozmaitej, ciekawe formie zaprezentowano nie tylko konkretne dania, ale też moc informacji na temat włoskiej kuchni. Kucharskie przygotowanie i doświadczenie autorki daje pewność, że zawartość tej książki jest wiarygodna i można jej zaufać. Warto też wspomnieć o zdjęciach, które jak zwykle w tego typu książkach przedstawiają włoskie potrawy, a także - co zdarza się niezmiernie rzadko - bardzo często pokazują też poszczególne etapy pracy w kuchni, szczególnie na etapie przygotowań, sprawiania warzyw czy mięs. Pokazują tę część kuchennej pracy, która jest pomijana milczeniem, a wielu osobom sprawia wiele kłopotu.
Krótko mówiąc, porządna dawka wiedzy o włoskiej kuchni. I całkiem spory zestaw przepisów, z których każdy wyczaruje swój własny włoski obiad dla przyjaciół.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii