Nie pierwszy to niestety raz, gdy tłumaczenie polskie robi krzywdę książce albo jej czytelnikom. Tym razem wprowadza w błąd. Polski czytelnik może się spodziewać po tytule tej książki opowieści o całej włoskiej kuchni, tymczasem otrzymuje opowieść wyłącznie o kuchni umbryjskiej. Nie umniejsza to wartości książki, ale nie jest całkiem uczciwe wobec odbiorców. A wystarczyło zostać nieco bliżej tytułu oryginalnego, który brzmi „The Dog Who Ate Truffle. A memoire of stores and recipes from Umbria”.
Na szczęście dalej jest już znacznie lepiej. Książka ma ponad czterysta stron i jest całkiem porządnym „wykładem” na temat kuchni z regionu Umbrii. Autorka już na wstępie wyjaśnia, skąd pomysł na opowieść właśnie o tym regionie. I od razu poznajemy najważniejszych bohaterów tej książki, przyjaciół i sąsiadów. Bo ludzie są w tej opowieści niezwykle ważni. To oni bowiem tworzą kraj i jego kuchnię. Dwanaście miesięcy spędzonych wraz z normalną, prawdziwą włoską rodziną, wspólne gotowanie, rozmowy, opowieści o życiu - to argument, który przemawia za wiarygodnością tej książki. Można zaufać autorce, jeśli zasięgała wiedzy u źródeł i jej poznawanie Umbrii nie było czysto turystyczne, warte czytaniem przewodników.
Ta książka ma dość dynamiczną strukturę. Zazwyczaj autorzy wybierają model: krótka opowiastka + przepisy. Tu jest inaczej. Przepisy i opowiastki wciąż się przelatają, pomiędzy nimi pojawiają się ramki ze szczególnie przydatnymi informacjami podczas gotowania, porady dotyczące składników i ich przygotowywania, ciekawostki kulinarne i obyczajowe. Krótko mówiąc, pomiędzy przepisami skrywa się ogromna dawka wiedzy, porozrzucanej niczym warzywa we włoskiej kuchni. Nigdy nie wiesz, o czym będzie mowa na następnej stronie.
Czytanie tej książki jest trochę jak kulinarna przygoda, pełna niespodzianek. Może to irytować osoby, które lubią powtarzalność i uporządkowanie. Trzeba chwili, by odnaleźć się w tym pomyśle, ale potem wszystko po prostu prowadzi dalej i podąża się tropem wiedzy i odkryć autorki. Jeśli się temu poddamy, może być ciekawie.
Wśród przepisów potrawy oczywiste dla osób, które już trochę znają Włochy, na przykład carbonara czy foccacia. Ale zdecydowaną większość potraw stanowią jednak rzeczy dość regionalne, niecodzienne, smakowicie zaskakujące. Bardzo umbryjskie, proste, górzyste, głębokie. Oto kilka przykładów: dzikie gołębie w czerwonym winie, kotlety wieprzowe z rozmarynem i szałwią, królik w towarzystwie kopru włoskiego, plasterki wołowiny z rukolą, a także wiosenna frittata z czosnkiem, grillowana cukinia z ziołową bułką tartą, zupa z bobu i botwiny, sałatka z nasion strączkowych i kaszy, makaron z soczewicą i truflami, zupa z płaskurki z szafranem. No i jeszcze kilka deserów: żółte ciasto umbryjskie, winne ciasteczka z anyżem, gruszki skąpane w sagrantino, konfitura z fig i brzoskwiń. Czy to wystarczy, by sięgnąć po tę książkę? Powinno wystarczyć, bo książka, choć zapewne nie najlepsza ze wszystkich książek o włoskiej kuchni, zasługuje na życzliwą uwagę. Nieczęsto w końcu pojawiają się opowieści o mniej znanych regionach Włoch, a Umbria bezdyskusyjnie zasługuje na lepszą znajomość.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii