Grupa
Kuchnia Umbrii
Umbria
Nie całkiem oswojona
Kuchnie regionalne

Umbria, ta niepozorna sąsiadka Toskanii, wydaje się chwilami nieco zapomniana, niedoceniana. A szkoda, bo może zaoferować nie tylko niezwykłe widoki, urokliwe miasta i miasteczka, ale także niezwykle smakowitą kuchnię. Umbryjskie gospodynie wiedzą, co to jest prawdziwy smak.

 

Umbria jest górzysta, sporo w niej terenów zalesionych, półdzikich, mało przystępnych. Klimat, choć po włosku dość przyjemny, daleki jest od śródziemnomorskiej łagodności. To wszystko sprawia, że życie tutaj wymusza kompromisy, a kuchnia wydaje się idealnym dopełnieniem naturalnego, spokojnego życia z dala od tłumów i pośpiechu.

 

Podstawę menu stanowią rozmaite dary natury, przy czym przeważają produkty roślinne niż mięsne. Na pierwszym miejscu oczywiście trufle, choć to raczej skarb eksportowy niż codzienny składnik kuchni. Co nie znaczy, że trufle nie pojawiają się w umbryjskich potrawach. Są i bez trudu można ich spróbować w umbryjskich trattoriach i restauracjach. Ich niezwykle delikatny, wyrafinowany smak nie wymaga zbyt wiele składników, dlatego najlepiej trufle eksponowane są w daniach lekkich, prostych, na wierzchu jako rodzaj doskonałego wykończenia dania.

 

Produktem, z którego słynie kuchnia tego regionu, jest dojrzewająca szynka z Norcii, naturalna, aromatyczna, pochodząca ze świń chowanych w doskonałych, naturalnych warunkach, gdzie podjadają bez ograniczeń ulubione żołędzie, co zdaniem miejscowych nie tylko czyni ich życie szczęśliwszym, ale pozostawia trwały ślad i znacząco wpływa na smak mięsa.

 

Umbryjskim przysmakiem jest też soczewica, często pochodząca z ekologicznych, certyfikowanych upraw, jak ta najsłynniejsza z Castelluccio. Nie można zapomnieć o orkiszu, uprawianym głownie w okolicach Spoleto i Monteleone. Przygotowuje się z niego minestrę di farro, czyli pożywną zupę orkiszową, bądź imprecciatę, potrawkę z roślin strączkowych i zbóż.

 

Umbria jako jeden z niewielu włoskich regionów nie ma dostępu do morza, ale na jej terytorium znajduje się Jezioro Trazymeńskie, a w nim ryby, co rzecz jasna przekłada się również na umbryjskie menu. Wśród miejscowych ryb pojawia się pstrąg, karp, okoń rzeczny czy sieja.

 

Umbria nie słynie ze słodyczy, ale i tu można znaleźć niezłe słodkości. Choćby słynne czekoladki z Peruggi czy ciasteczka piniowe, zwane pinoccate, a także ciaramicola - ciasto w formie obwarzanka. A do tego kieliszek wina, na przykład najsłynniejsze wina z Orvieto, z Torgiano czy z Montefalco.

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0

KOMENTARZE:

Autor: efiefar
http://20mg-levitraforsale.com/ - 20mg-levitraforsale.com.ankor usbuy-ventolin.com.ankor http://generic-levitracheapest-price.com/

DODAJ KOMENTARZ