Umbria, ta niepozorna sąsiadka Toskanii, wydaje się chwilami nieco zapomniana, niedoceniana. A szkoda, bo może zaoferować nie tylko niezwykłe widoki, urokliwe miasta i miasteczka, ale także niezwykle smakowitą kuchnię. Umbryjskie gospodynie wiedzą, co to jest prawdziwy smak.
Umbria jest górzysta, sporo w niej terenów zalesionych, półdzikich, mało przystępnych. Klimat, choć po włosku dość przyjemny, daleki jest od śródziemnomorskiej łagodności. To wszystko sprawia, że życie tutaj wymusza kompromisy, a kuchnia wydaje się idealnym dopełnieniem naturalnego, spokojnego życia z dala od tłumów i pośpiechu.
Podstawę menu stanowią rozmaite dary natury, przy czym przeważają produkty roślinne niż mięsne. Na pierwszym miejscu oczywiście trufle, choć to raczej skarb eksportowy niż codzienny składnik kuchni. Co nie znaczy, że trufle nie pojawiają się w umbryjskich potrawach. Są i bez trudu można ich spróbować w umbryjskich trattoriach i restauracjach. Ich niezwykle delikatny, wyrafinowany smak nie wymaga zbyt wiele składników, dlatego najlepiej trufle eksponowane są w daniach lekkich, prostych, na wierzchu jako rodzaj doskonałego wykończenia dania.
Produktem, z którego słynie kuchnia tego regionu, jest dojrzewająca szynka z Norcii, naturalna, aromatyczna, pochodząca ze świń chowanych w doskonałych, naturalnych warunkach, gdzie podjadają bez ograniczeń ulubione żołędzie, co zdaniem miejscowych nie tylko czyni ich życie szczęśliwszym, ale pozostawia trwały ślad i znacząco wpływa na smak mięsa.
Umbryjskim przysmakiem jest też soczewica, często pochodząca z ekologicznych, certyfikowanych upraw, jak ta najsłynniejsza z Castelluccio. Nie można zapomnieć o orkiszu, uprawianym głownie w okolicach Spoleto i Monteleone. Przygotowuje się z niego minestrę di farro, czyli pożywną zupę orkiszową, bądź imprecciatę, potrawkę z roślin strączkowych i zbóż.
Umbria jako jeden z niewielu włoskich regionów nie ma dostępu do morza, ale na jej terytorium znajduje się Jezioro Trazymeńskie, a w nim ryby, co rzecz jasna przekłada się również na umbryjskie menu. Wśród miejscowych ryb pojawia się pstrąg, karp, okoń rzeczny czy sieja.
Umbria nie słynie ze słodyczy, ale i tu można znaleźć niezłe słodkości. Choćby słynne czekoladki z Peruggi czy ciasteczka piniowe, zwane pinoccate, a także ciaramicola - ciasto w formie obwarzanka. A do tego kieliszek wina, na przykład najsłynniejsze wina z Orvieto, z Torgiano czy z Montefalco.
KOMENTARZE:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii