Ta książka jest przede wszystkim bardzo ładna i estetyczna. Wydana na eleganckim, grubym papierze, z marmurkowym poddrukiem od samego początku sprawia wrażenie lektury dla wybranych. Potem pojawiają się ilustracje. I to kolejne miłe zaskoczenie. W książce bowiem kulinarne rysunki przeplatają się z toskańskimi zdjęciami. Widać, że w ich opracowaniu brał udział Photoshop, są przekolorowane, oprawione niczym obrazki na ścianie, chwilami aż nienaturalne. O ile jednak taka maniera może drażnić w albumach, o tyle tutaj, w świecie doznań zmysłowych, nie tylko nie razi, ale wręcz podkręca smak. Jest w tym trochę kiczu, ale radosnego, zabawnego i nie w dawce, która boli. Ktoś dobrze wyczuł proporcje i nie przekroczono granicy dobrego smaku. Lojalnie jednak trzeba uprzedzić, że nie każdemu ten typ książki kucharskiej będzie odpowiadać. Sięgną po nią raczej wielbiciele klimatów w stylu retro niż poszukiwacze rozwiązań w stylu fusion.
„Kuchnię Miriano” rozpoczyna krótka opowieść o samym Miriano, mającym ścisłe związki z Polską kucharzu, który pochodzi z Livorno, gdzie kształcił się i zdobywał kulinarną biegłość. Specjalizuje się w rybach i mięsach, ale jak na prawdziwego Włocha przystało dobrze czuje się i w makaronach, i w deserach. Dlatego przygotowana przez niego książka kucharska rozpoczyna się od primi piatti, a kończy na rozmaitych włoskich słodkościach. Po przepisach jeszcze dość wyczerpujący wykład na temat win toskańskich.
Wybór potraw bardzo sympatyczny. Nie dość, że dań dużo, to jeszcze zestaw tak skomponowany, by można było poznać potężną porcję włoskiej klasyki. Co szczególnie cenne, Miriano zna polskie realia i od czasu do czasu zwraca uwagę na to, jak można w polskich warunkach poradzić sobie z wykonaniem jakiejś potrawy, jeśli w polskich warunkach mogą się pojawić trudności ze zdobyciem niektórych składników. Ważne jest też, że autor nie jest gotującym dziennikarzem, ale prawdziwym kucharzem, który świetnie zna się na swoim fachu i po wielokroć uchyla rąbka tajemnicy, dzieląc się przepisami, opowiadając o tym, jak najlepiej je przygotować.
Wśród ponad stu przepisów są takie włoskie przeboje jak: spaghetti alla carbonara i bucatini all’amatriciana, zupa z farro i minestrone, gnocchi z gorgonzolą i peperonata, tiramisu, zabaione, cantuccini, a nawet panettone, choć dzisiaj nawet Włoszki zwykle kupują to ciasto gotowe w ulubionych cukierniach. Miriano proponuje przepisy bardzo łatwe i nieco trudniejsze, szybkie i wymagające sporo cierpliwości. Krótko mówiąc, każdy znajdzie tu coś dla siebie.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii