Matthew Fort to nie byle jaki autor, jego słowom można zaufać. Od kilkudziesięciu lat pracuje w dziale kulinarnym „The Guardian”, pisuje również dla innych pism, między innymi „The Observer” czy „Country Living”. Jest też jurorem w jednym z programów kulinarnych w BBC, a także prezenterem kulinarnym w innym programie. W 1992 roku otrzymał nagrodę dla Krytyka Kulinarnego Roku, a rok później dla Krytyka Restauracyjnego Roku. Jego pasją są Włochy, poznaje je w czasie długich podróży po tym kraju.
Autor lubi podróżować inaczej niż wszyscy współcześni podróżnicy. Nie wybiera samochodu, nie jedzie rowerem czy wędruje pieszo po górach. Wybrał malowniczą, w stu procentach włoską Vespę, mały skuter, który pozwala poczuć się w absolutnym centrum włoskiego świata. Wcześniej przejechał na tym skuterze Włochy z południa na Północ, czego smakowitym efektem jest kulinarna opowieść „Apetyt na Italię”. Teraz podróżujemy wraz z Matthew po Sycylii, słonecznej, wciąż nierozpoznanej, pełnej tajemnic i obłędnych smaków, o których istnieniu świat nawet nie ma pojęcia.
To nie jest pierwsza wizyta na Sycylii. Autor był tu już kiedyś, podczas podróży z bratem. Był rok 1973, świat wyglądał zupełnie inaczej. Teraz autor wraca, czasami odwiedza nawet te same miejsca i te same rodziny, które poznał wtedy. Ale ma też znacznie większą wiedzę o Włoszech i o włoskiej kuchni. Choć wciąż się uczy i dowiaduje coraz to nowych rzeczy, wie już, o co pytać, gdzie zajrzeć i co spróbować.
Jest smakoszem, który dzieli się z czytelnikami swoją dotychczasową wiedzą i odkryciami z podróży. Dlatego otrzymujemy arcyciekawą opowieść o sycylijskim życiu i smaku. To, co ujmuje w tej opowieści, to kawałek prawdziwego życia i mnóstwo prawdziwych ludzi. Pojawia się cała galeria Włoszech i Włochów, ich prywatne historie, ich wspomnienia i doświadczenia życiowe. Rozmowy przy gotowaniu i przy jedzeniu. Opowieści o tym, jak zmieniała się Sycylia w ostatnich latach. Nie mogło zabraknąć dwóch sycylijskich fundamentów, Etny i mafii, ale najczęściej jesteśmy po prostu we włoskich domach, w ich kuchniach i przy stołach.
Matthew przejeżdża na skuterze Sycylię wokół, daje się prowadzić przez opuszczone krainy, zagląda w miejsca niespodziewane, odwiedza maleńkie bary i trattorie, zaczepia obcych ludzi. Próbuje zrozumieć, na czym polega fenomen włoskiej kuchni w jej południowej odmianie.
A to wszystko okrasza przepisami na potrawy, których spróbował podczas swojej podróży. Ponad 50 potraw o nazwach w sycylijskim dialekcie nieprzypominającym języka włoskiego. A wśród smaków dojrzałość w słońcu, słodycz i wyrazistość, prostota i entuzjazm tworzenia. Wystarczy spojrzeć na niektóre dania: sałatka z bobu i selera naciowego, sałatka z suszonym dorszem, nadziewane kalmary, ozór cielęcy, placki z mąki z ciecierzycy, dynia w sosie słodko-kwaśnym, grillowana makrela z kaparami, spaghetti z anchois i bułką tartą, cukinia a la królik, faszerowane bakłażany, pulpety z sardeli, frittata z ricottą, zupa z ciecierzycy z dzikim szpinakiem.
Tę książkę można tylko czytać, rozkoszując się sycylijską atmosferą. Można też pójść do kuchni i ugotować coś sycylijskiego. Smaki nie zawsze są oczywiste, ale jeśli kogoś interesuje kuchnia włoska, nie może ominąć ani tej kuchni, ani tej książki.
KOMENTARZE:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii