Tessy Capponi-Borawskiej właściwie nie trzeba przedstawiać. Zna ją każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią włoską i w poszukiwaniu włoskich smaków przegląda prasę poświęconą gotowaniu. Tessa pojawia się w różnych tytułach, zawsze z tą samą swadą i humorem opowiada o włoskiej tradycji kulinarnej, o historii i współczesności kuchni na Półwyspie Apenińskim.
Tak naprawdę to właśnie ona zaczęła przed laty budować solidne podstawy kuchni włoskiej w Polsce, przybliżała i tłumaczyła, pokazywała, co z czym łączyć, a czego unikać. Zanim pojawiły się tłumaczenia zagranicznych książek, kolorowe albumy z przepisami, ona już wyjaśniała Polakom włoską kuchnię. A wszystko dlatego, że ta toskańska arystokratka, należąca do jednej z najznamienitszym włoskim rodzin, wyszła za mąż za Polaka i zamieszkała w Polsce, w czasach, gdy nie był to kraj łatwego życia. I zaczęła wprowadzać do niełatwej polskiej rzeczywistości elementy kuchni śródziemnomorskiej. A kiedy zmieniły się czasy, jako jedna z pierwszych zaczęła mówić o włoskiej kuchni.
„Moja kuchnia pachnąca bazylią” to połączenie autobiograficznej opowieści z książką kucharską. Fascynująca historia życia wyższych sfer, we włoskim klimacie, ale z angielską nianią. Pierwsze kontakty z niearystokratycznym życiem, w końcu daleka Polska, w której wszystko jest tak inne niż w słonecznej Toskanii. Wielka miłość, ale też całkiem spore trudności na starcie nowego życia. Wszak wtedy nawet gotowanie było wyzwaniem.
Pomiędzy fascynującymi wspomnieniami liczne przepisy, cała włoska klasyka. Każdemu z przepisów poświęconych kilka słów, jakiś indywidualny komentarz. Czasami ułamek wspomnień, innym razem informacja czysto kulinarna. Ponad 70 przepisów, 180 stron opowieści o życiu i o kuchni.
Przyzwyczajeni do książek kucharskich z pięknymi zdjęciami, tym razem musimy zmierzyć się z przepisami bez ilustracji. Jest to bowiem klasyczna książka, a nie album. Zdjęcia rodziny, owszem. Ale potrawy trzeba sobie wyobrazić. Może to i dobrze. W natłoku książek pięknych i pustych, opowieść Tessy jest jak aromatyczna filiżanka espresso obok kubka z kawą po turecku. Może niewielka i niepozorna, ale jaki smak…
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii