Ta książka wygląda jak album. Bardzo piękny album, w którym jest i kuchnia, i Toskania.
Pierwsze strony to ogromne zdjęcia regionu, cyprysy, sieneńskie Palio, przepiękna architektura. Potem starszy pan przy filiżance kawy i opowieść o kuchni toskańskiej. Na następnych stronach piękne, słoneczne, pełne energii fotografie przeplatają się z wykładem o kuchni, historii i klimacie tego niezwykłego miejsca na ziemi. I w końcu przychodzi czas na konkretne potrawy.
Przepisom towarzyszą ogromne zdjęcia, zrobione ze znawstwem i wyczuciem. Czuje się w nich prostotę tego regionu, smakowitość tamtejszej kuchni, pełnię aromatu i różnorodność dań.
To nie są artystyczne zbliżenia na jednego pomidora, ale cała potrawa, w pełni swych możliwości. Od czasu do czasu piękne toskańskie pola, sztuka, przyroda, radosna codzienność i ludzie, którzy tam żyją.
Trudno nie poczuć klimatu tego miejsca wśród tylu pięknych zdjęć.
Ale co jeszcze ważniejsze, każdy przepis opatrzony jest krótką notatką, jakimś komentarzem na temat jego pochodzenia, nazwy, historii, oryginalnego sposobu przygotowania lub podania. Kilka zdań, które sprawiają, że nie mamy do czynienia ze zwykłą książką kucharską, a z opowieścią o kuchni. Do tego informacja z jakiejś części Toskanii pochodzi każde danie. I jeszcze pojawiające się od czasu do czasu opowieści o poszczególnych składnikach, dla odmiany zilustrowane rysunkami.
Świetna rzecz, jeśli ktoś poszukuje nie tylko przepisów. Po lekturze tej książki naprawdę nabiera się ochoty na spotkanie z Toskanią. Czegoż można więcej chcieć od takiej publikacji?
KOMENTARZE:
http://amirukzo925blog.shotblogs.com/making-that-one-day-last-forever-409229
http://atomsquad2017g.pages10.com/Not-known-Details-About-wedding-blog-4081996
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii