Kontynuacja opowieści o Toskanii w kolejnej powieści Frances Mayes, która znalazła drugi dom we Włoszech i odtąd jej życie dzieli się na dwa cykle - cykl pobytu w domu w Stanach Zjednoczonych i cykl pobytu w domu we Włoszech. W Toskanii spędza najpiękniejsze miesiące - od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Przyjeżdża wcześnie nie chcąc uronić nic z cudownego spektaklu corocznego budzenia się do życia przyrody, a wraz z nią jej domu i ogrodu.
Wędrując z nią przez poszczególne dni, mamy możliwość podziwiać Włochy i ten region w szczególności w różnych sytuacjach, spotkaniach, potrawach. Dowiadujemy się, że kupiła wraz z mężem zrujnowany dom w górach Fonte delle Foglie z nieoczekiwanym bonusem w postaci dającego się odbudować pieca chlebowego. Prawie można poczuć smak bochenków chleba i pizzy pieczonych w tym piecu. Przy okazji możemy dowiedzieć się jak trzeba o niego dbać i w jaki sposób przygotowywać go do pieczenia w nim ciasta. Taka wiedza może być bezcenna.
Wraz z bohaterami wędrujemy szlakiem w poszukiwaniu śladów ulubionego malarza pisarki Luki Signorellego z Cortony, a przy okazji czytamy opowieści o włoskim kinie, literaturze, sztuce i architekturze. Dowiadujemy się wiele o bohaterach przy okazji przytaczanych opowieści "zza stołu", gdyż Toskania to region bardzo gościnny. Przypominam sobie opowieść Marleny de Blasi o Umbrii i od razu uderza mnie różnica w sposobie bycia mieszkańców Toskanii, ich spontaniczność i szczerość, zamiłowanie do ucztowania i jedzenia (charakterystyczne dla wszystkich chyba Włochów), ale właśnie w dużej gromadzie, ze swoim i z obcymi, ich chęć dzielenia się swoją wiedzą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, swoimi przepisami, swoimi drobnymi kulinarnymi (i nie tylko) tajemnicami.
Oczywiście nie brakuje i tutaj przepisów na smakowite potrawy wszelakiego przeznaczenia od prostej sałatki do wyszukanego dania głównego czy deseru. Jeden z nich zaprezentowałam w kulinarnej części bloga - przepis na tartę śliwkową, rzeczywiście - smakuje wyśmienicie. Warto spróbować w ciągle trwającym sezonie na nasze rodzime śliwki. Bo Włosi, nawet w tak cywilizowanej części swego kraju jak Toskania, wyruszają na poszukiwania dzikich szparagów, jadalnych kasztanów czy dzikiego kopru.
Warto, korzystając z przykładów z kart tej książki, zagłębić się i w kulinarne tradycje.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii