Ta książka jest podobna do wielu innych książek z tej kategorii, a jednocześnie nieco inna. Podobna, bo odtwarza współczesny model podróży kulinarnej, zaglądanie do prawdziwych domów i sprawdzanie, co jadają tubylcy. Podobna, bo autorka zakochała się w Toskanii i kupiła w niej dom, który na początku służył wakacyjnym pobytom, aż w końcu stał się domem na stałe.
Inna, bo autorka wędruje po Toskanii, odwiedza zapomniane małe miasteczka, a w nich szuka miejscowych restauracji, trattori, osterii. Miejsc, które tętnią kulinarnym życiem. Namawia właścicieli i kucharzy nie tylko do smakowitych opowieści, ale i do zdradzania niektórych swoich przepisów. A potem je publikuje. W efekcie otrzymujemy urozmaicony przewodnik po toskańskich miejscach kulinarnych i smakach, które proponują. Możnaa je sobie przed podróżą przetestować, aby nabrać ochoty na wizytę w jakimś konkretnym opisanym miejscu.
Nie brak w tej książce jakiś anonimowych, bliżej nieokreślonych włoskich kobiet - kucharek, przewodniczek, w których istnienie musimy po prostu uwierzyć. Ale są też miejsca, które sami możemy sprawdzić. Układ książki jest interesującym połączeniem książki kucharskiej i przewodnika. Po zwiedzeniu jakiegoś miasteczka, poznaniu okolicznych legend i opowieści, zajrzeniu do prywatnych kuchni, przychodzi czas na miejscowe restauracje. Pojawia się bardzo konkretna informacja - nazwa, adres, godziny otwarcia, a nawet poziom cenowy. I przepisy. Jeden, dwa, czasami więcej. Autentyczne, potwierdzone nazwą miejsca, do którego zawsze można pojechać i sprawdzić. Niektóre proste, inne wykwintne, z gatunku tych, które jadamy tylko w restauracji. Teraz dostajemy przepis i od nas tylko zależy, czy zechcemy się z nim zmierzyć.
W sumie 110 przepisów, a wśród nich na przykład: mus z ricotty z krewetkami tygrysimi, pikantna marmolada z truskawek, kotlety wieprzowe z jabłkami, królik z koprem włoskim, ciasto ryżowo-cebulowe, fusilli w sosie marchewkowo-boczkowym. To na zachętę, resztę sprawdźcie sami.
Podtytuł tej opowieści brzmi: apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach. Wyruszcie po zakątkach Toskanii, z dala od znanych miast, turystycznych atrakcji, ale za to bardziej prawdziwie.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii