Włoska przygoda Marleny de Blasi zaczęła się od Wenecji, w której poznała miłość swojego życia. Wraz z Fernandem przeżyli tam piękne dni. Ona, ekscentryczna cudzoziemka, odkrywała uroki miasta na wodzie, poznawała kulturę, kuchnię i mentalność wenecjan. Ale przyszedł czas na zmianę.
Po tysiącu dniach w Wenecji przyszedł czas na tysiąc dni w Toskanii. Przenoszą się tam, by poznać inny fragment pięknej i zmysłowej Italii. Choć na początku autorka wcale nie chce opuszczać Wenecji, wkrótce odda się pasji odkrywania toskańskiej ziemi. I oczywiście kuchni. Podtytuł tej książki „Życie pachnące rozmarynem” nie zostawia nas w niepewności, będzie tu pachniało i smakowało. I tak rzeczywiście jest.
Dla tej opowieści ważne jest, że Marlena de Blasi nie jest kimś przypadkowym, kto dopiero uczy się gotować i zachwyca ją każda uwaga dotycząca kuchni. To dziennikarka specjalizująca się w tematyce kulinarnej, krytyk kulinarny, osoba wystarczająco kompetentna, by można jej było zaufać. Dzięki temu ta opowieść, na pierwszy rzut oka podobna do wielu innych, jest wiarygodna. I choć jest w niej miejsce na dość typowe zachwycanie się Toskanią, pejzażami i ludźmi, to przez cała tę opowieść przewija się prawdziwa kuchni. Każdy opis wcześniej czy później zahaczy o toskański chleb, oliwę czy festę.
Interesujące, dość orzeźwiające w tej opowieści jest pierwsze spotkanie z Toskanią, wcale nie pełne zachwytu i nieustającego uwielbienia. Po pełnej miłości Wenecji Toskania zdaje się nie wytrzymywać porównania, jest blada, cicha, nijaka. Brak jej szumu wody, weneckich kolorów, łóżko jest niewygodne, łazienka brzydka. Trzeba dłuższej chwili, by Wenecja odpłynęła i zwolniła miejsce w emocjach Marleny i Fernanda. Codzienność przynosi toskańskie smaki i z wolna zaczyna przejmować kontrolę nad życiem przybyszów, uwodzi ich swoją prostotą, magią, radością. Pojawiają się pierwsze dania zjedzone u przyjaciół, pierwsze dania samodzielnie przygotowane z miejscowych składników. Można żyć. Da się żyć. Całkiem dobre jest to tutejsze życie.
Irytujące jest w tej książce nieustanne wplatanie włoskich słów, zwrotów, całych zdań. Służyć to ma wprowadzeniu włoskiego klimatu, ale jeśli ktoś nie zna języka, może być niepotrzebną przeszkodą. Bo choć autorka wyjaśnia, co miała na myśli, pisząc coś po włosku, to chwilami wszystko to staje się przegadane, mało czytelne. To rozwiązanie pojawia się w wielu książkach tego typu, tu jednak odczułam pewien nadmiar.
Spójrzmy na potrawy. Pełne aromatu i smaku, włoskie do szpiku kości. Na początek smażone kwiaty cukinii, jakże szkoda, że w Polsce trudno o ten cudownie delikatny składnik włoskiej diety. Potem wiśnie w zalewie, chlebowy placek toskański, kurczak z warzywami, kiełbaski zapiekane z winogronami, duszona wieprzowina o smaku dziczyzny, ciasto z mąki kasztanowej, bruschetta. A pomiędzy nimi setki informacji o potrawach i smakach, wskazówki dotyczące składników i sposobów jedzenia, kuchenne odkrycia i radości. Kulinarny reflektor na Toskanię.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii