Grupa
Kuchnia Kalabrii
Kalabria
Smaki pełne słońca
Kuchnie regionalne

Kalabria to esencja włoskiego Południa, a w kalabryjskiej kuchni nie brak smaków pełnych słońca. Choć trzeba mieć świadomość, że jest to kraina dość odrębna, mieszkańcy mają niezależny charakter i własne pomysły na życie. 

 

Na miejscowa kuchnię ogromny wpływ ma warunki klimatyczne, a także - a może przede wszystkim - bogata historia. Przez Kalabrię przechodzili Arabowie, którzy sprowadzili cytrusy, rodzynki, karczochy i bakłażany, Francuzi, germanie, wojska longobardzkie, gockie, hiszpańskie, sycylijskie.

Długo by wymieniać. Każdy gość, mile lub niemile widziany, coś zostawiał w miejscowej kulturze i kuchni. Dlatego kalabryjska kuchnia jest bogata i różnorodna.

 

Królem tego regionu jest bakłażan.

Jego uprawy na południu kraju przynoszą znacznie smaczniejsze bakłażany niż te z północy, a poza tym Kalabryjczycy wykazują się niezwykłą pomysłowością w ich przyrządzaniu.

Można tu zjeść bakłażany zapiekane, z pomidorami, z miętą, a także melanzane alla parmigiana, które pochodzi właśnie z Kalabrii, a nie jak wiele osób uważa i jak sugerować może nazwa - z Parmy w regionie Emilia-Romania.

 

Obok bakłażana w tutejszej kuchni popularna jest papryka, bób i fasola. Przyrządza się z nich sycące, rozgrzewające dania. To może dziwić w południowym regionie. Kalabryjczycy lubią zaskakiwać, są chyba jedynymi Włochami, którzy lubią obfite śniadania, bardziej podobne do angielskich niż tych, które kojarzą się nam z włoską lekkością.

 

Bliskość morza to rzecz jasna ryby, a wśród nich przede wszystkim miecznik, z którego przyrządza się między innymi z pomidorami, winem, oliwkami i ziołami.

 

Wśród owoców królują oczywiście cytrusy, jak w większości południowych regionów. Produkuje się z nich likiery, dodaje do orzeźwiających sałatek i słodyczy.

 

Warto spróbować też figi, melony, słodkie, miodowe ciasteczka, rurki faszerowane serem z ricottą, desery z kandyzowanymi skórkami pomarańczy, mandarynek i cytryn.

Pyszne, choć nie każdemu taka intensywność słodyczy musi odpowiadać.

 

A na zakończenie wino, przede wszystkich ze szczepów Gaglioppo i Greco di Bianco. 

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ