Kalabria to esencja włoskiego Południa, a w kalabryjskiej kuchni nie brak smaków pełnych słońca. Choć trzeba mieć świadomość, że jest to kraina dość odrębna, mieszkańcy mają niezależny charakter i własne pomysły na życie.
Na miejscowa kuchnię ogromny wpływ ma warunki klimatyczne, a także - a może przede wszystkim - bogata historia. Przez Kalabrię przechodzili Arabowie, którzy sprowadzili cytrusy, rodzynki, karczochy i bakłażany, Francuzi, germanie, wojska longobardzkie, gockie, hiszpańskie, sycylijskie.
Długo by wymieniać. Każdy gość, mile lub niemile widziany, coś zostawiał w miejscowej kulturze i kuchni. Dlatego kalabryjska kuchnia jest bogata i różnorodna.
Królem tego regionu jest bakłażan.
Jego uprawy na południu kraju przynoszą znacznie smaczniejsze bakłażany niż te z północy, a poza tym Kalabryjczycy wykazują się niezwykłą pomysłowością w ich przyrządzaniu.
Można tu zjeść bakłażany zapiekane, z pomidorami, z miętą, a także melanzane alla parmigiana, które pochodzi właśnie z Kalabrii, a nie jak wiele osób uważa i jak sugerować może nazwa - z Parmy w regionie Emilia-Romania.
Obok bakłażana w tutejszej kuchni popularna jest papryka, bób i fasola. Przyrządza się z nich sycące, rozgrzewające dania. To może dziwić w południowym regionie. Kalabryjczycy lubią zaskakiwać, są chyba jedynymi Włochami, którzy lubią obfite śniadania, bardziej podobne do angielskich niż tych, które kojarzą się nam z włoską lekkością.
Bliskość morza to rzecz jasna ryby, a wśród nich przede wszystkim miecznik, z którego przyrządza się między innymi z pomidorami, winem, oliwkami i ziołami.
Wśród owoców królują oczywiście cytrusy, jak w większości południowych regionów. Produkuje się z nich likiery, dodaje do orzeźwiających sałatek i słodyczy.
Warto spróbować też figi, melony, słodkie, miodowe ciasteczka, rurki faszerowane serem z ricottą, desery z kandyzowanymi skórkami pomarańczy, mandarynek i cytryn.
Pyszne, choć nie każdemu taka intensywność słodyczy musi odpowiadać.
A na zakończenie wino, przede wszystkich ze szczepów Gaglioppo i Greco di Bianco.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii