Od razu na wstępie zachwyca kolorem. Cudownie żółty, słoneczny, magnetyczny. Naprawdę wiele obiecuje. Pierwszy kontakt z tym trunkiem może być jednak zaskakujący. Wbrew swej niemal landrynkowej barwie, Strega wcale nie jest słodkim likierem na spotkanie przy ciasteczku. To ziołowe cudo, które otwiera się przed nami tysiącem niuansów. Składniki są znane, tajemnica skrywa się w proporcjach. Stregę przygotowuje się z niemal 75 ziół i korzeni, wiele z nich jest importowanych z odległych stron świata. Na smak Stregi wpływ mają m.in. piołun, jałowiec, arcydzięgiel i gałka muszkatołowa. Swój magiczny kolor zawdzięcza szafranowi. Już samo to sprawia, że chciałoby się sięgnąć po malutki kieliszek trunku o tak intrygującej nazwie.
Strega to po włosku wiedźma. Brzmi ciekawie. Wszystko zaczęło się w miasteczku Benevento na południu Włoch. Grupa mężczyzn opowiadała, że zobaczyła tańczące pod drzewem czarownice. Podobno to one dały im ziołową nalewkę. Nie wiadomo, jaka była prawda, ale historia brzmi ciekawie i bez wątpienia zachęca, by sięgnąć po ten likier.
Miasteczku umiało wykorzystać swoją popularność i sławę tańczących czarownic. Pewien aptekarz stworzył recepturę ziołowego likieru i zaczęto go sprzedawać pod nazwą Strega. Odwołanie do czarownic było jak najbardziej celowe. Jego syn ulepszył skład, na etykiecie umieścił drzewo z tańczącymi czarownicami i zaczął go reklamować. Odniósł zasłużony sukces i do dziś Strega jest jednym z lepiej rozpoznawalnych włoskich specjałów na bazie alkoholu.
Pija się ją w malutkich kieliszeczkach, najczęściej po posiłku jako digestivo. Można skropić nim deser, na przykład lody. Są też zwolennicy dodawania kilku kropel Streghi do espresso, które staje się wtedy nie tylko corretto, ale wręcz magico...
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii