Jamie Oliver słynie z tego, że do kuchni podchodzi na luzie. Jest świadomy swej wiedzy i umiejętności, ale odkłada na bok kucharską powagę. Jego kulinarny profesjonalizm jest pełen twórczej radości. Tak jest też w tej książce, w której gotowanie splata się z opowieści o Italii i jej mieszkańcach. Bardzo smakowita wędrówka.
Autor wie o włoskiej kuchni bardzo wiele, sprawia jednak wrażenie, jakby poznawał ją razem ze swoimi czytelnikami. Podczas swej podróży po Półwyspie Apenińskim próbuje odnaleźć serce włoskiej kuchni – jej smaki i zapachy, wypełniające włoskie miasta i prowincje, spontaniczną radość obcowania z drugim człowiekiem podczas wspólnego spożywania posiłku. Słucha historii i zbiera przepisy, wypróbowuje je, czasami dorzuci coś od siebie, naznaczy swoim stylem, a następnie przekazuje nam, swoim czytelnikom.
Kiedy Jamie wsiadł w samochód i pojechał do Włoch, omijał eleganckie restauracje i turystyczne atrakcje kulinarne. Zdecydowanie bardziej wolał odwiedzać zwykłych ludzi, przyglądać się ich kuchennym staraniom, wypytywać o rodzinne sekrety i regionalne tradycje. Każdy jest wart nawiązania bliższej znajomości – mała dziewczynka, pomagająca w kuchni swojej mamie, i staruszka, która o kuchni wie prawie wszystko. Co najsympatyczniejsze w tej książce, jej włoscy bohaterowie nie są tylko pretekstem do opowieści o podróży, oni naprawdę są ważni – Jamie przedstawia ich, fotografuje przy pracy i w chwilach odpoczynku. Bo kuchnia włoska to nie tylko składniki rewelacyjnej jakości, to także gotujący i jedzący ludzie. To wszystko razem tworzy tę niepowtarzalną atmosferę i smak włoskich dań. I Jamie Oliver doskonale to uchwycił.
Układ książki jest dość klasyczny – zaczyna się od przystawek, na deserach kończy. Przepisów jest naprawdę sporo, ponad sto, wszystkie wzbogacone odautorskim komentarzem, wiele z nich smakowicie sfotografowanych. Fotografie są silną stroną tej książki, drewniane stoły i lniane obrusy doskonale pasują do radośnie zamieszanych zup czy makaronów. Miło się to ogląda, świetnie czyta, a jeszcze lepiej próbuje gotować razem z Jamiem.
KOMENTARZE:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii