Książka ma podtytuł „Kolory, smaki i zapachy” i kryje się w tym właściwie wszystko, co najważniejsze w tej książce i w tej kuchni.
To uczta dla oczu ze względu na piękne zdjęcia - potraw, włoskich pejzaży, składników kulinarnych, ludzi, zwierząt, małych sklepów i wytwórni. Pięknie sfotografowane, wydrukowane na prostym, niebłyszczącym papierze nie przypomina tak popularnych dzisiaj „luksusowych kulinarnych albumów”, to raczej piękna graficznie opowieść o Toskanii od kuchni..
Potrawom towarzyszą rozmaite informacje o Toskanii i jej kulinarnej kulturze, które razem tworzą ciepłą i bardzo rzetelną porcję wiedzy o tym niezwykłym regionie.
A przepisy rozwijaja przed czytelnikami cała gamę toskańskich smaków. Układ dość klasyczny, acz ułożony autorsko i z troską o różnorodność. Wśród przekąsek na przykład babeczki z bobem, salami i pecorino, crostoni z lardo lub jarmużem, sałatka z grillowanym pecorino i wiosennymi warzywami. W pierwszych daniach tagliatelle z ragu z królika, naleśniki po florencku, ravioli nadzieniem pomidorowym, risotto z borowikami. Dania drugie to na przykład pulpeciki z wątróbki, królik w winie i ziołach, schab pieczony z jabłkami, dorsz po florencku. Wśród dań z warzywami wymieńmy choćby omlet z karczochami, bakłażan nadziewany mięsem czy suflet szpinakowy. Nie mogło też zabraknąć słodyczy, a tu dusza aż się uśmiecha na widok przepisów na herbatniki z oliwą i orzeszkami piniowymi, fritelle św. Józefa, schiacciatę z rodzynkami czy cantuccini z mąki kasztanowej.
Książka jest pięknie przygotowana, a przy tym tak opowiedziana, że trudno nie wierzyć w jej autentyczną toskańskość.
Już samo przeglądanie sprawia, że każdy kto choć trochę lubi ten region, zaczyna tęsknić za kolejnym pobytem wśród cyprysów i gajów oliwnych.
Warto mieć tę książkę blisko siebie nie tylko w długie zimowe wieczory, ale zawsze wtedy, gdy najdzie ochota na coś bardzo włoskiego.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii