Grupa
Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
Laura Zavan
Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
Recenzje książek kulinarnych

Od tej książki powinni zaczynać swoją przygodę z włoską kuchnią wszyscy ci, którzy nie czują się mocni w kuchni w ogóle. Otrzymają tu bowiem zestaw dań podstawowych, absolutną włoską klasykę, bez eksperymentów i własnych poszukiwań autorki, za to w wydaniu prostym, bardzo przejrzystym, bez nadmiaru słów i ozdobników.

 

Nie znajdzie się tu włoskiej atmosfery, ale też nie o budowanie klimatu w tej książce chodzi. Seria Gotowanie krok po kroku to oswojenie z kuchnią, pokazanie, że przygotowywanie obiadów i kolacji może być proste. Autorzy postawili na bardzo zwięzłe przekazywanie wszystkich informacji, nie pada tam więcej słów niż jest to absolutnie niezbędne. Ma to swoje wady i zalety. Wadą jest suchy wywód i brak tego, co we włoskiej kuchni jest tak istotne – pasji. Bezsprzeczną zaletą jest krótki opis poszczególnych etapów gotowania, doskonale skomponowany ze zdjęciami.

 

Zdjęcia są tu zresztą ważniejsze niż same przepisy. Koncepcja tej książki zakłada, że tak naprawdę to właśnie zdjęcia mówią najwięcej, można właściwie gotować tylko w oparciu o fotografie. Najpierw jest wielkie, całostronicowe zdjęcie zbiorowe – wszystkie składniki niezbędne do wykonania potrawy. Precyzyjnie. Jeśli w przepisie są 3 bakłażany i 2 cebule, to na zdjęciu właśnie tyle się ich znajduje.  Lista składników może być potrzebna właściwie tylko w przypadku składników, które trzeba odważyć, bo tego zdjęcie może nie oddać tak jasno. Potem pokazane są na kilku małych zdjęciach kolejne etapy przygotowywania potrawy. Zwykle wystarczają 4 zdjęcia, zajmujące do spółki drugą pełną stronę. W ten sposób zdecydowana większość przepisów mieści się na dwóch sąsiadujących stronach, nie trzeba kartkować, by dokończyć potrawę. Niektóre dania potrzebowały kilku dodatkowych zdjęć, ale reguła są zestawy: zdjęcie składników + 4 etapy przygotowywania.  Zdjęcia są wykonywane od góry, są bardzo dosłowne i wyraźne. Nic tu nie ginie w artystycznej nieostrości. To pomaga przy gotowaniu.

 

Książka została podzielona na klasyczne działy z kuchni włoskiej: przekąski, warzywa, makarony, risotta i kluski, ryby, mięsa, desery. Wśród ponad 6o przepisów same kulinarne gwiazdy, np. saltimbocca, vitello tonnato, Osso buco, gnocchi po rzymsku, caponata, peperonata, dorada, okoń morski, słynne sosy do makaronów (putanesca, amatriciana). W deserach tirami su, panna cotta, zabagnione, semifreddo.

 

Krótkie przepisy, więc i krótkie podsumowanie. Zaawansowani mogą sobie tę książkę darować, początkującym polecam. To naprawdę świetny pomysł na początek włoskiej przygody kulinarnej.

Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ