Od tej książki powinni zaczynać swoją przygodę z włoską kuchnią wszyscy ci, którzy nie czują się mocni w kuchni w ogóle. Otrzymają tu bowiem zestaw dań podstawowych, absolutną włoską klasykę, bez eksperymentów i własnych poszukiwań autorki, za to w wydaniu prostym, bardzo przejrzystym, bez nadmiaru słów i ozdobników.
Nie znajdzie się tu włoskiej atmosfery, ale też nie o budowanie klimatu w tej książce chodzi. Seria Gotowanie krok po kroku to oswojenie z kuchnią, pokazanie, że przygotowywanie obiadów i kolacji może być proste. Autorzy postawili na bardzo zwięzłe przekazywanie wszystkich informacji, nie pada tam więcej słów niż jest to absolutnie niezbędne. Ma to swoje wady i zalety. Wadą jest suchy wywód i brak tego, co we włoskiej kuchni jest tak istotne – pasji. Bezsprzeczną zaletą jest krótki opis poszczególnych etapów gotowania, doskonale skomponowany ze zdjęciami.
Zdjęcia są tu zresztą ważniejsze niż same przepisy. Koncepcja tej książki zakłada, że tak naprawdę to właśnie zdjęcia mówią najwięcej, można właściwie gotować tylko w oparciu o fotografie. Najpierw jest wielkie, całostronicowe zdjęcie zbiorowe – wszystkie składniki niezbędne do wykonania potrawy. Precyzyjnie. Jeśli w przepisie są 3 bakłażany i 2 cebule, to na zdjęciu właśnie tyle się ich znajduje. Lista składników może być potrzebna właściwie tylko w przypadku składników, które trzeba odważyć, bo tego zdjęcie może nie oddać tak jasno. Potem pokazane są na kilku małych zdjęciach kolejne etapy przygotowywania potrawy. Zwykle wystarczają 4 zdjęcia, zajmujące do spółki drugą pełną stronę. W ten sposób zdecydowana większość przepisów mieści się na dwóch sąsiadujących stronach, nie trzeba kartkować, by dokończyć potrawę. Niektóre dania potrzebowały kilku dodatkowych zdjęć, ale reguła są zestawy: zdjęcie składników + 4 etapy przygotowywania. Zdjęcia są wykonywane od góry, są bardzo dosłowne i wyraźne. Nic tu nie ginie w artystycznej nieostrości. To pomaga przy gotowaniu.
Książka została podzielona na klasyczne działy z kuchni włoskiej: przekąski, warzywa, makarony, risotta i kluski, ryby, mięsa, desery. Wśród ponad 6o przepisów same kulinarne gwiazdy, np. saltimbocca, vitello tonnato, Osso buco, gnocchi po rzymsku, caponata, peperonata, dorada, okoń morski, słynne sosy do makaronów (putanesca, amatriciana). W deserach tirami su, panna cotta, zabagnione, semifreddo.
Krótkie przepisy, więc i krótkie podsumowanie. Zaawansowani mogą sobie tę książkę darować, początkującym polecam. To naprawdę świetny pomysł na początek włoskiej przygody kulinarnej.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii