W samym sercu Włoch, u podnóży gór Aurunci leży miasteczko Campodimele. Ludzie żyją tam dłużej niż gdzie indziej, średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Brytyjska dziennikarka Tracey Lawson postanowiła bliżej przyjrzeć się temu szczególnemu miejscu. Chciała sprawdzić, co kryje się w tamtejszym klimacie, stylu życia, ziemi, powietrzu i jedzeniu.
Jaka jest miejscowa dieta, która zapewnia tak piękną długość życia, sprawia, że ludzie zachowują tam witalność i radość do późnego wieku. Opisała swoją przygodę z tym miejscem, nie szczędząc szczegółów kulinarnych. Powstała książka obyczajowo- socjologiczno-antropologiczna, a jednocześnie niezwykle smakowita.
To prosta opowieść o prostym świecie, w którym liczą się jeszcze wartości, relacje międzyludzkie i pyszne jedzenie.
Tracey nie idealizuje życia w tym małym miasteczku położonym między Rzymem a Neapolem. Pokazuje ciężką pracę, trudne warunki życia i niewyszukane wymagania. Ale pokazuje też cudowną stabilność życia, pewność przyrody, zmian pór roku, dostosowanie się do naturalnego rytmu.
Rzeczy niby oczywiste, a tak trudne do zastosowania. Życie zgodne ze słońce i księżycem, rolniczy kalendarz i religijne święta. Wiadomo, co przyniesie kolejny dzień. Rzecz obca kulturom współczesnym, a tak potrzebna, by żyć w zgodzie ze sobą. O tym właśnie jest ta opowieść.
Pomiędzy opowieściami przepisy. Całe mnóstwo przepisów. Podzielone na miesiące. W sumie ponad sto. A jakież zróżnicowanie! Oliwki z ziarnami dzikiego kopru, lasagne z mieloną cielęciną, placek z ricottą i cynamonem, sałatka z młodych karczochów, zupa z szalotek z jajkiem, smażone cukinie z parmezanem, konfitura z kwaśnych wiśni, zupa z fasolą i makaronem, duszone słodkie papryki, focaccia nadziewana figami i mozzarellą, gnocchi z ragu, kalafior z w cieście z parmezanu – a to tylko po jednym daniu z każdego miesiąca. Naprawdę jest w czym wybierać. Idealna pozycja dla osób, które lubią gotować w pewnym naturalnym rytmie, w zgodzie z przyrodą i czasem. Może i my odkryjemy dla nas długie życie.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii