Wenecja kojarzy się z romantycznymi spacerami nad kanałami i z gondolami, widowiskowym karnawałem, Casanovą, niektórym może jeszcze przyjść do głowy festiwal filmowy. I niewiele więcej.
Bardzo mało wiemy o tutejszej kuchni, a ona pełna jest ciekawych smaków, na co wpływ miała bogata historia tego miasta. Wszak kiedyś Wenecja była jednym ze światowych centrów handlowych.
Do portu zawijały statki ze skarbami, rozwijał się handel, również wymienny, w lukach statków przypływały drogie przyprawy. Wenecjanie mogli próbować tego, co innym w głębi lądu, w uboższych regonach nie było dane.
Wenecka kuchnia jest bardzo różnorodna. Dużo w niej ryb i owoców morza, niezbyt drogich, dość powszechnych, ale przygotowywanych po swojemu. Pojawia się m.in. dorsz suszony, sardynki, małże, dorata, labraks, turbot. Ryby jada się w formie dań głównych, ale często jadane są też w małych porcjach jako przekąski, na grzankach, smażone w cieście, duszone, w towarzystwie oliwek, kaparów, oliwy, czosnku.
Z owoców morza robi się sałatki, dodaje do zup, risotto. O tym, jak ważne są ryby w życiu wenecjan, świadczy morze ranga targu rybnego w pobliżu mostu Rialto. I choć przyciąga on wielu turystów, nie jest tylko atrakcją dla przyjezdnych, to centrum weneckiego życia o poranku.
Częściej niż makarony jada się tam risotto i polentę.
Z Niziny Padańskiej przybywa na weneckie stoły cały zestaw warzyw, duży wybór sałat, karczocha, fasola, szparagi, dynia, bób.
Do popularnych dań należy m.in. risi e bisi, czyli ryż z groszkiem, a także pasta e fagioli - makaron z fasolą. Interesującym sposobem łączenia wpływów morskich z lądowymi są warzywa z sosem sardelowym, na przykład szparagi czy bób z sosami oliwnymi, w których pojawiają się małe sardele.
Wśród mięs pojawia się dziczyzna, gdyż w rejonie uprawia się myślistwo. Nie dziwi więc na stole na przykład dzika kaczka z ziołami. Baredzo popularna jest też wątróbka cielęca na sposób wenecki, z masłem, cebulką, natką pietruszki, liściem laurowym.
Karnawałowy charakter miasta sprawia, że bogata jest tu tradycja słodkich przysmaków, które jak żadne inne sprzyjają poprawianiu humoru podczas zabawy. Najbardziej popularne są te smażone na głębokim tłuszczu, tłuste i słodkie, dekadenckie jak Wenecja.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii