Kuchnia autentyczna i sprawdzona przez kolejne pokolenia włoskich kobiet. Mimo drobnych ukłonów w stronę czytelników o mentalności amerykańskiej, to wciąż jest dobra lektura i świetna pomoc przy zgłębianiu włoskiej kuchni.
Książka robi wrażenie. 280 stron w twardej oprawie sprawia, że rzecz nabiera powagi, to już nie jest byle jaka książeczka o gotowaniu, to coś zbliżającego się do poważnego poradnika, księgi kulinarnej o sporym znaczeniu. Znaczenie ma rzeczywiście, jest to bowiem dość wnikliwe spojrzenie w kulinarną tradycję pewnej włoskiej rodziny. Czuje się tu powiew prawdy, wiarygodność każdego przepisu i przytaczanej opowieści. Całość nie nuży dzięki cegiełkowej budowie, obok przepisów znajdują się ramki z poradami, cytatami z wypowiedzi członków rodziny i anegdotami z ich kulinarnego życia, zdjęcia potraw przeplatają się ze zdjęciami krewnych autorki, a te z kolei czasami ustępują miejsca klimatycznych fotografiom Włoch w ogóle – urokliwych kafejek, przyjaznych ludzi, uliczek i zaułków. Wszystko to razem tworzy opowieść o barwnej i różnorodnej włoskiej kuchni.
Do każdego dania autorka dobiera odpowiednie wino. Może nie trzeba kopiować jej wyboru, ale na pewno warto się zasugerować, skorzystać z podpowiedzi. Szczególnie że niektóre dania, zaproponowane przez Cristinę Bottari, nie są kanoniczne i niekoniecznie musimy wiedzieć, co do nich będzie pasować, by wspomnieć choćby suflety z polenty z prawdziwkami czy pieprzne małże. Ciekawych dań nie brakuje, są tu na przykład zupy z soczewicy lub ciecierzycy, spaghetti z bobem, owczym serem i miętą, carpaccio z tuńczyka z oliwą cytrynową czy udka kurczaka w panierce z sosem balsamicznym. Wbrew pozorom nie jest to tylko kuchnia jednego domu, jednego regionu. Autorka próbuje wyjść poza swoją tradycję i spojrzeć na Włochy nieco szerzej, dlatego w książce znaleźć można sporo przepisów o bardzo regionalnym pochodzeniu, na przykład piemoncki budyń czy neapolitańska pastiera.
Mamy do dyspozycji ponad 100 przepisów, do tego wiele drobnych, nieprzeszkadzających opowieści rodzinnych i porad. Tradycja domowa i regionalna. Trochę własnych poszukiwań i sporo klasyki. A jeśli klasyka, to konsekwentnie. W sosie carbonara nie ma śmietany, a do amatriciany dorzuca się tradycyjne guanciale.
MammaMia to rzecz zdecydowanie warta uwagi!
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii