Grupa
Kuchnia Lombardii
Lombardia
W krainie risotta i panettone
Kuchnie regionalne

Lombardia nie wydaje się regionem przyciągającym miłośników kuchni, ale to tylko złudzenie. Kuchnia tego regionu potrafi być smaczna i efektowna. Rządzi oczywiście kosmopolityczny Mediolan, jednak na prowincji również można świetnie zjeść.

 

Kilka dań ze słowem „milanese” w nazwie wyznacza trwałe miejsce lombardzkiej kuchni w historii włoskich kulinariów. Przede wszystkim risotto alla milanese, zwane też czasami risotto giallo. To ryż z dodatkiem białego wina i szafranu, nadającego potrawie żółty kolor i specyficzny smak, charakterystyczny dla tej najdroższej przyprawy świata. W Lombardii jada się dużo ryżu, szczególnie chętnie wykorzystywana jest odmiana Carnaroli. Ryżowe potrawy są na co dzień obecne na stołach tej części Włoch, nierzadko wręcz zastępując makarony. Dlatego risotto alla milanese to symbol całego kulinarnego nurtu w tym regionie.

 

Północne Włochy lubią mięsa, częściej niż na południu smażone. Nie dziwi więc kolejna potrawa z milanese w nazwie – cotoletta alla milanese. Na pierwszy rzut oka to zwykły schabowy, cienki płat mięsa panierowany i smażony. Próba smaku daje jednak odpowiedź na to, czym różni się to danie od naszego polskiego schabowego. Po pierwsze, podstawą jest cielęcina. Po drugie, w panierce obok tartej bułki jest też tarty parmezan, który dodaje wyrazistości smaku. I jeszcze jedno mięso warte uwagi – ossobucco alla milanese, czyli gicz cielęca, najpierw podsmażana, a potem duszona z warzywami. Zdecydowanie warto spróbować.

 

Jeśli ktoś woli sery, także może liczyć na interesujące smaki. Przede wszystkim taleggio, ser łagodny, aromatyczny, doskonały do polenty, dobrze współgra ze smakiem gruszek, świetnie radzi sobie na desce z innymi serami. Ciekawy jest też stracchino, znany też jako srescenza, miękki, tłusty ser o śmietankowym smaku. A dla wielbicieli pikanterii niezawodna gorgonzola, która jest produkowana również w Lombardii.

 

Mieszkańcy tej części Włoch lubią szparagi. Jada się je tutaj najczęściej z masłem, czasami z truflami, a wersji alla milanese z jajkiem sadzonym , masłem i parmezanem. Warte grzechu.

Sporo w Lombardii rzek i jezior, więc naturalna jest na miejscowych stołach obecność ryb słodkowodnych, na przykład pstrągów, okoni czy siei.

 

Czas na desery. Na cały świat rozsławiły Lombardię dwie świąteczne baby – bożonarodzeniowe panettone i wielkanocna Colomba. Oba rodem stąd. Dziś mało kto przygotowuje te ciasta w domu, bez trudu można je kupić w każdej cukierni. Wśród słodyczy trzeba też spróbować torrone, jak mówi legenda, wymyślonego w Cremonie z okazji ślubu Bianki Marii Visconti i Francesca Sforzy w 1441. A do tego musujące lambrusco lub Campari. Ewentualnie Fernet, doskonały na trawienie po zbyt obfitym posiłku, o który wbrew pozorom w Lombardii nie jest trudno, bo karmią tu całkiem porządnie.

 

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0

KOMENTARZE:

Autor: Admin
Знакомства в Дехре Дун. Сайт знакомств в Дехре Дун бесплатно, без регистрации, для серьезных отношений.
Autor: AradganmesJZ
Знакомства Уэйн. Сайт знакомств Уэйн бесплатно, без регистрации, для серьезных отношений.

DODAJ KOMENTARZ