Lombardia nie wydaje się regionem przyciągającym miłośników kuchni, ale to tylko złudzenie. Kuchnia tego regionu potrafi być smaczna i efektowna. Rządzi oczywiście kosmopolityczny Mediolan, jednak na prowincji również można świetnie zjeść.
Kilka dań ze słowem „milanese” w nazwie wyznacza trwałe miejsce lombardzkiej kuchni w historii włoskich kulinariów. Przede wszystkim risotto alla milanese, zwane też czasami risotto giallo. To ryż z dodatkiem białego wina i szafranu, nadającego potrawie żółty kolor i specyficzny smak, charakterystyczny dla tej najdroższej przyprawy świata. W Lombardii jada się dużo ryżu, szczególnie chętnie wykorzystywana jest odmiana Carnaroli. Ryżowe potrawy są na co dzień obecne na stołach tej części Włoch, nierzadko wręcz zastępując makarony. Dlatego risotto alla milanese to symbol całego kulinarnego nurtu w tym regionie.
Północne Włochy lubią mięsa, częściej niż na południu smażone. Nie dziwi więc kolejna potrawa z milanese w nazwie – cotoletta alla milanese. Na pierwszy rzut oka to zwykły schabowy, cienki płat mięsa panierowany i smażony. Próba smaku daje jednak odpowiedź na to, czym różni się to danie od naszego polskiego schabowego. Po pierwsze, podstawą jest cielęcina. Po drugie, w panierce obok tartej bułki jest też tarty parmezan, który dodaje wyrazistości smaku. I jeszcze jedno mięso warte uwagi – ossobucco alla milanese, czyli gicz cielęca, najpierw podsmażana, a potem duszona z warzywami. Zdecydowanie warto spróbować.
Jeśli ktoś woli sery, także może liczyć na interesujące smaki. Przede wszystkim taleggio, ser łagodny, aromatyczny, doskonały do polenty, dobrze współgra ze smakiem gruszek, świetnie radzi sobie na desce z innymi serami. Ciekawy jest też stracchino, znany też jako srescenza, miękki, tłusty ser o śmietankowym smaku. A dla wielbicieli pikanterii niezawodna gorgonzola, która jest produkowana również w Lombardii.
Mieszkańcy tej części Włoch lubią szparagi. Jada się je tutaj najczęściej z masłem, czasami z truflami, a wersji alla milanese z jajkiem sadzonym , masłem i parmezanem. Warte grzechu.
Sporo w Lombardii rzek i jezior, więc naturalna jest na miejscowych stołach obecność ryb słodkowodnych, na przykład pstrągów, okoni czy siei.
Czas na desery. Na cały świat rozsławiły Lombardię dwie świąteczne baby – bożonarodzeniowe panettone i wielkanocna Colomba. Oba rodem stąd. Dziś mało kto przygotowuje te ciasta w domu, bez trudu można je kupić w każdej cukierni. Wśród słodyczy trzeba też spróbować torrone, jak mówi legenda, wymyślonego w Cremonie z okazji ślubu Bianki Marii Visconti i Francesca Sforzy w 1441. A do tego musujące lambrusco lub Campari. Ewentualnie Fernet, doskonały na trawienie po zbyt obfitym posiłku, o który wbrew pozorom w Lombardii nie jest trudno, bo karmią tu całkiem porządnie.
KOMENTARZE:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii