Sam tytuł sugeruje, jakiego rodzaju jest to książka. Traktuje o oliwie - podstawowym składniku większości dań włoskich, podstawie włoskiej kuchni i włoskiego sposobu życia.
Czytając tę książkę nie sposób oprzeć się wrażeniu, że bez oliwy nie istniałyby prawdziwe Włochy.
Autorka cofa się w czasie, kiedy to w basenie Morza Śródziemnego uczono się tłoczyć oliwę z oliwek, które w stanie surowym są niejadalne. Uważane były za święte owoce, a oliwa wykorzystywana do religijnych rytuałów. Ale nie tylko. Wykorzystywano ją również do ceów medyczych, jako kosmetyk, służyła do produkcji pachnideł oraz jako paliwo do lamp. I oczywiście w kuchni. Rzymianie zużywali jej ogromne ilości.
Takie i wiele innych ciekawostek przeczytamy w tej niedużej książeczce. Pięknie wydana, bogato ilustrowana, zachęca do zainteresowania się tym jakże wartościowym produktem.
Ale autorka nie ogranicza się tylko do przekazania historii. Opisuje również sposób pozyskiwania surowca i tłoczenia oliwy, jej rodzaje, walory, sposób przeróbki i przechowywania. Szczegółowo opisuje jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Po czym przechodzi do części praktycznej czyli przepisów na różne smakowe oliwy, sosy, dania obiadowe i przekąski, w których obowiązkowo wykorzystuje się właśnie ten rodzaj szlachetnego tłuszczu.
Mamy więc okazję w jednym miejscu znaleźć przepisy na podstawowe sosy i dipy, które w wielu potrawach występują, np. pesto w różnych wariantach, dipy, majonez. A także wiele potraw z wykorzystaniem oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. Extra vergine.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii