W kuchni tego regionu można odnaleźć sporo wpływów francuskich, a to sprawia, że jest ona chwilami bardziej wyrafinowana niż w innych włoskich regionach. Wciąż jednak jest to kuchnia włoska, a nie francuska, dlatego miłośnicy włoskich smaków mogą wpaść do Turynu bez obaw, że nie znajdą tu nic dla siebie.
Ponieważ Piemont należy do północnych Włoch, miejscowa kuchnia jest bardziej zasadnicza, mięsna. Jada się tu sporo dań o bardzo konkretnej strukturze i wyrazistym smaku. Z mięsnych dań warto spróbować bollito misto, czyli mieszane gotowane mięsa podawane z zielonym sosem, w skład którego wchodzi między innymi posiekana natka pietruszki, czosnek, kapary i anchois. Sos jest lekko pikantny i bardzo wyrazisty, a to doskonale dopełnia smaku gotowanych mięs. Dobrze w ich towarzystwie sprawdza się też dobrze przyprawiony sos pomidorowy lub np. mostarda di Cremona. Warto też posmakować pieczeni wołowej w świetnym, lokalnym czerwonym winie barolo.
W Piemoncie jada się dużo ryżu, dlatego trzeba się nastawić na spróbowanie przynajmniej kilku rodzajów risotto, na przykład risotto al. Barolo lub risotto alla piemontese z masłem, parmezanem, gałką muszkatołową i truflami. Ryż odnaleźć też można na przykład w bardzo gęstej, pożywnej zupie warzywnej z pomidorami, kapustą włoską i fasolką, często też z odrobiną wina dla zaostrzenia smaku.
Wielbiciele serów mogą poszukać sera Castelmagno, z niebieskim nalotem. To lokalny specjał z bardzo długą historią; ślady jego istnienia odnaleźć można już w dokumentach z XIII wieku. Twaróg z krowiego mleka wiesza się w specjalnych workach, by odciekła serwatka, a następnie dojrzewa w specjalnych pieczarach skalnych. Kiedy jest już gotowy, bardzo dobrze czuje się w towarzystwie słodkich dodatków, owoców i słodkiego wina.
Kiedy mówimy o Piemoncie, nie można nie wspomnieć o truflach. To oczywiście nie jedyny włoski region, w którym zbiera się i jada te szlachetne grzyby, warto jednak sięgnąć tu po dania z białymi truflami, na przykład makarony czy risotta z truflami.
A na deser na przykład zabawione (zabaglione). Prawo do tego delikatnego jak pianka kremu z winem rości sobie kilka regionów, Piemontczycy są jednak pewni, że powstał on u nich. Bez względu na to, jaka jest prawda, krem zdecydowanie warto spróbować. Albo delikatne biszkopciki, zwane savoiardi, z długą historią z czasów panowania dynastii sabaudzkiej.
Miłośnicy wina też nie będą zawiedzeni. Króluje tu odmiana nebbiolo, z której powstaje nieco męskie Barolo i bardziej kobiece, subtelne barbaresco. A do tego jeszcze Barbera d’Alba i Barbera d’Asti lub delikatne owocowe Moscato d’Asti. No i oczywiście Wetmut, białe wino z ziołowym aromatem. Na pewno uda się odnaleźć coś w sam raz dla siebie.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii