Ta książka to opowieść o zrealizowanym marzeniu. Oto bowiem kucharz stawiający pierwsze kroki w zawodzie, przeżywający bolesne rozczarowania i powątpiewający w swoje szczęście, otrzymuje propozycję swego życia. Zostaje kucharzem na luksusowym jachcie, który wyrusza na rejs po Morzu Śródziemnym. Tak zaczyna się kulinarna przygoda w męskim stylu.
Zanim David wypłynął w ten szczególny rejs, pracował w różnych restauracjach. Choć przeżył kilka bolesnych porażek, nie spodobał się bowiem wpływowym mistrzom kuchni, nie zraził się i szedł do przodu, do wyznaczonego celu. A tym celem było zostanie świetnym kucharzem i praca w miejscu godnym najlepszych. Gotowanie we włoskich restauracjach nauczyło go nie tylko umiejętności odnajdywania smaków doskonałych, ale też łączenia prostoty z wykwintnością, bardzo twórczego łączenia składników. To wszystko przydało się, gdy niezwykle bogaci właściciele jachtu zaproponowali mu pracę podczas rejsu. Mógł pokazać, na co go stać.
Właścicielka jachtu jasno określiła zasady – chciała, by pracujący dla niej kucharz gotował wykwintnie, do potraw wybierał lokalne produkty, kupione na pełnych uroku targowiskach w odwiedzanych miejscowościach. Nie życzyła sobie makaronów i innych włoskich banałów, za to bardzo chętnie widziałaby na swoim stole ryby i owoce morza.
Łatwo nie było. Jacht, choć luksusowy, był zbyt mały, by można było zrobić naprawdę duże zapasy przed wypłynięciem. Każda fala przesuwała garnki. W przerwach między przygotowywaniem eleganckich posiłków kucharz nie mógł odpoczywać, czekały go bowiem normalne obowiązki załogi jachtu, w tym przede wszystkim praca fizyczna. Trzeba było dopasować sie do gustu właścicieli jachtu i ich licznych gości, poznać ich upodobania i zwyczaje. A to wszystko na zamkniętej przestrzeni jachtu, z którego nie można zejść w dowolnym momencie. A jednak się udało. David przepracował na jachcie pięć lat i pewnie byłby tam dłużej, gdyby nie chęć rozpoczęcia kolejnego etapu swojego życia, bardziej medialnego.
Książka jest zapisem zmagań z codziennością na morzu, ale przede wszystkim jest opowieścią o gotowaniu. Gotowaniu pełnym niezwykłości, dalekim od bruschetty i spaghetti alla carbonara. To kuchnia wyższych sfer. Wykwintna, a przy tym pełna smaku, słońca, morza i radości. Ryby, owoce morza, oryginalne sosy, ciekawe warzywa, a nawet desery przygotowywane na jachcie – dużą część z tego można samemu spróbować sobie odtworzyć, gdyż w książce jest duża porcja przepisów.
Niech sięgną po tę książkę ci wszyscy, którzy chcą zobaczyć trochę inną włoską kuchnię. I kawałek świata. A to wszystko w pełnym słońcu, z poszumem fal, wiatrem od lądu. Żyć nie umierać. I gotować.
KOMENTARZE:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii