Trudno dziś znaleźć osobę, która nie zna tej smakowitej opowieści o Toskanii. Nawet jeśli ktoś jeszcze jej nie przeczytał, zapewne wie o jej istnieniu, a może nawet obejrzał film nakręcony na jej podstawie. Z filmem jest jednak jeden problem – to amerykańska komedia romantyczna; słodka i sympatyczna, ale daleka od oryginału. Aby naprawdę zrozumieć, co przeżyła Frances Mayes, trzeba koniecznie przeczytać tę książkę.
Warto sięgnąć po nią również dlatego, że od niej wszystko się zaczęło. Jej ukazanie się rozpoczęło wielką modę na opowieści o Toskanii, w których odkrywanie innej kultury splata się z poszukiwaniem miejscowych smaków, wiedza o ogrodnictwie i winie przenika się z opisem przyrody i barwnym życiem Toskańczyków. Po Frances na księgarskich półkach pojawiła się cała masa, lepszych i gorszych książek na ten temat, wszystkie one jednak powielają schemat, który wyznaczyło „Pod słońcem Toskanii”. To leniwa opowieść o lepszym świecie, w którym wszystko jest słoneczne: ludzie, przyroda, a przede wszystkim jedzenie.
Frances kupiła dom w Toskanii, ale nie zamieszkała w nim na stałe. Przyjeżdżała do niego na kilka miesięcy w roku, początkowo tylko latem, potem także o innych porach roku. Dom, przewidziany jako swego rodzaju letnisko, wypełniał coraz większą część jej życia, jednak nie porzuciła dla niego swego amerykańskiego życia. Łączyła dwa światy, z każdego z nich biorąc to, co najcenniejsze. Trudno oprzeć się wrażeniu, że w Toskanii najcenniejsza była dla niej kuchnia.
Krok po kroku, miesiąc po miesiącu, coraz bardziej zbliża się do istoty toskańskiego życia. Uprawia,. Hoduje, sieje, zbiera, dba o piękno domu i piękno życia. I robi kulinarne notatki. W książce pojawiają się one w rytmie pór roku. Nie liczyłam przepisów, ale jest ich w tej książce niemało, wszystkie bardzo smakowite, na bazie świeżych składników, głównie sezonowych warzyw. Większość z nich bez trudu można przełożyć na warunki polskie i zaserwować na polskich stołach. Trudno oprzeć się pokusie, by nie zacząć gotować jeszcze w czasie czytania książki. Frances Mayes ma bardzo smakowity sposób pisania o jedzeniu - prosty, apetyczny, pełen radości.
Ribbolita, bruschetty, risotta, sałatki, sosy, wyrafinowane, choć zadziwiająco proste mięsa czy desery; wszystko to sprawia, że od tej książki nie można się oderwać. Można ją czytać na wyrywki, otwierać na dowolnej stronie i zaczynać swoją podróż po Toskanii od nowa. Brak zdjęć i jakichkolwiek ilustracji absolutnie nie przeszkadza. Opisy Frances Mayes wystarczą.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii