Kampania – sama nazwa regionu nie dla wszystkich jest znana i nie każdego naprowadza na właściwy trop, ale jeśli dorzucimy, że stolicą tego regionu jest Neapol, sytuacja zaczyna wyglądać znacznie smakowicie. Neapol słynie bowiem z niesamowitej pizzy, pysznych słodyczy i nieziemskiej kawy. A to zaledwie drobny fragmencik kulinarnych skarbów, które proponuje ta południowa kraina.
Niektórzy twierdzą, że kuchnia Neapolu to kwintesencja Włoch, jej najbardziej włoskie oblicze. Mogą się z tym nie zgadzać Toskańczycy czy mieszkańcy Bolonii, ale dyskusji nie podlega to, że kuchnia Kampanii rzeczywiście należy do najlepszych na Półwyspie Apenińskim.
Kampania ma doskonały klimat - łagodny zimą, niezbyt gorący latem. To sprzyja wszelkiej roślinności. Nie bez znaczenia jest też niezwykle żyzna gleba wulkaniczna, wszak Kampania to kraina Wezuwiusza. Na terenach, które kiedyś zostały dotknięte wybuchem wulkanu, świetnie udają się uprawy cytrusów, pomidorów, fig, morele, karczochy i wiele innych. Nic dziwnego, że kuchnia tego regionu bazuje na przepięknie dojrzałych i soczystych warzywach i produktach otrzymywanych z uprawianych tu zbóż.
Na osuszonych terenach bagiennych hodowane są bawoły, dzięki którym region ma do zaproponowania unikalny ser mozzarella di buffala, znacznie delikatniejsza i bardziej kremowa niż typowa mozzarella, rozpowszechniona w całej Europie. Najsłynniejszą przekąską, w której ser ten gra jedną z głównych ról, jest sałatka caprese, składająca się z plastrów mozzarelli i pomidorów, którym towarzyszą listki bazylii i aromatyczna, najlepsza gatunkowo oliwa. Istnieje wiele wersji tej sałatki, jednak im prościej, tym lepiej. I bardziej klasycznie.
Bliskość morza sprawia, że w miejscowej kuchni wiele jest dań z owocami morza, na przykład słynne spaghetti con le vongole, sardynki z oregano, frotto misto di mare. Najsłynniejsza pizza Neapolu to oczywiście Margherita, przygotowana po raz pierwszy na część królowej Małgorzaty. Jest doskonała w swej prostocie.
W Kampanii koniecznie trzeba spróbować słodyczy, ale uwaga - są one tak słodkie, że nawet wytrawne łasuchy mogą poczuć nadmiar przyjemności. Lepiej więc zacząć od małych porcji. Cudowne, wielowarstwowe sfogliatelle ukrywające w środku słodki krem, moczona w rumie baba czy serowa pastiera napoletana. Nie można tego przepuścić.
Kampania to także pełne słońca alkohole, a wśród nich przede wszystkich likier cytrynowy limoncello, powstający z cytryn, które rosną w okolicach Sorrento i wzdłuż wybrzeża amalfitańskiego. Podczas wycieczki na Wezuwiusz można też spróbować wina zwanego łzami Chrystusa, nie jest wybitne, ale bardzo przyzwoite i warte spróbowania, szczególnie że jego powstaniu towarzyszy wiele „wulkanicznych” legend. Dla smakoszy raczej wina ze szczepów Aglianico i Greco.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii