Prosciutto di San Daniele to jeden z najbardziej znanych i cenionych produktów z regionu Friuli-Wenecja Giulia. Wzgórze San Daniele del Friuli znajduje się na przedwzgórzu alpejskim, w pobliżu rzeki Tagliamento. Spotyka się tu chłodne powietrze z północy z ciepłym powietrzem znad Adriatyku. Stąd rodzi się delikatny wiatr i odpowiednia wilgotność powietrza, co razem sprzyja dojrzewaniu mięsa. Nic dziwnego, że w takich warunkach może powstać jeden z najlepszych produktów mięsnych Włoch.
Świeże udźce wieprzowe poddawane są rygorystycznej kontroli, aby spełniały najwyższe wymagania. Potem muszą jeszcze minimum dwanaście miesięcy dojrzewać, aby klimat, jakość mięsa i troska producentów mogły sprawić, że powstanie szynka, jakiej mało w świecie.
Ma on nawet swoje święto. Aria di festa, czyli cztery dni, podczas których na ulicach miejscowości San Daniele można próbować przysmaku. Dla smakoszy otwierają się wówczas również zakłady produkujące szynkę, można wówczas nie tylko próbować, ale też obejrzeć miejsca, w których powstaje.
Pyszna szynka właściwie nie wymaga towarzystwa. Jest jak solista, którego obecność organizuje całą ucztę. Można ewentualnie dołożyć włoski wiejski chleb, który uwydatni smak szybki. No i jeszcze dobre wino, ale tu nie da się podać byle czego. Świetna szynka wymaga świetnego wina, warto więc poszukać czegoś naprawdę szlachetnego.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii