Dwieście stron i tylko makarony – marzenie każdego smakosza włoskiej pasty. Przepisy Gina przekonają także tych, którzy na co dzień nieczęsto zapraszają do swych kuchni spaghetti i tagliatelle.
Wydawnictwo należy do kategorii publikacji z pogranicza książki kucharskiej i albumu czy przewodnika po Italii. Duch Włoch jest tu wszechobecny. Mnóstwo pięknych zdjęć, nie tylko poświęconych gotowaniu. Dużo włoskiej atmosfery, uliczki, zaułki, kawiarenki, warzywa, Włosi… Dania fotografowane są różnie, co sprawia, że Książa nie jest monotonna. Czasami jest to klasyczne zdjęcie talerza z gotową potrawą, innym razem kilka zdjęć krok po kroku, na patelni, są też talerze w trakcie jedzenia lub prawie puste. Na kartach tej książki trwa uczta i łapiemy ją w różnych momentach, czasami oficjalnie, czasami od kuchni. Miłośnikowi Włoch właściwie już to wystarczy, a to przecież dopiero preludium. Na wytrwałych czeka bowiem całe mnóstwo makaronowych potraw. Tych obiadowych i deserowych, gotowanych i zapiekanych, z makaronu suszonego i świeżego (jest też wykład, jak zrobić sobie samu makaron).
Jest oczywiście, jak to w tego książkach, trochę klasyki, ale przede wszystkim jest silna osobowość autora, który jedne dania lubi mniej, inne bardziej. Po wnikliwym przeanalizowaniu potraw odkrywamy, że Gino ma słabość do niektórych składników i bardzo często zaprasza je do kuchni, innych prawie nie zauważa. Otrzymuje kuchnię naznaczoną indywidualizmem Gina, co jest świetnym powodem, by dać się na jego ucztę zaprosić. Zdecydowaną większość tych dań można przygotować szybko i z niewielkiej liczby składników. Nie są to trudne receptury. Wśród składników pojawiają się też całkiem niespodziewane produkty, na przykład korniszony, których ze świecą szukać w innych książkach o kuchni włoskiej. Ciekawe jest też zobaczenie w książce przepisów na przygotowanie pierogów.
Przepisy kuszą wyrafinowaniem, swobodą, nierzadko sporym nowatorstwem. A wśród nich: tagliatelle w śmietanowym sosie tatarskim, fettucine ze słodką cebulą, rozmarynem i mieloną jagnięciną, tagliatelle z kiełbaskami, rozmarynem i borowikami, rigatoni z zielonym groszkiem i borowikami w śmietanowym sosie szparagowym, chrupiące farfalle z wędzonym łososiem i szczypiorkiem, penne z pieczonymi paprykami i mozzarellą, słodkie ciasto makaronowe z likierem amaretto, gnocchetti z cukinią w maśle i sosem szałwiowym, sałatka makaronowa z 3 rodzajami fasoli i tuńczykiem, zupa z cebulą, pancettą i makaronem, spaghetti w sosie z gorgonzoli i białego wina, muszelki z kalafiorem, jajami i parmezanem. Dacie się zaprosić na ucztę u Gina?
KOMENTARZE:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii