Grupa
Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
Gino D’Acampo
Włoskie dania makaronowe
Recenzje książek kulinarnych

Dwieście stron i tylko makarony – marzenie każdego smakosza włoskiej pasty. Przepisy Gina przekonają także tych, którzy na co dzień nieczęsto zapraszają do swych kuchni spaghetti i tagliatelle.

 

Wydawnictwo należy do kategorii publikacji z pogranicza książki kucharskiej i albumu czy przewodnika po Italii. Duch Włoch jest tu wszechobecny. Mnóstwo pięknych zdjęć, nie tylko poświęconych gotowaniu. Dużo włoskiej atmosfery, uliczki, zaułki, kawiarenki, warzywa, Włosi… Dania fotografowane są różnie, co sprawia, że Książa nie jest monotonna. Czasami jest to klasyczne zdjęcie talerza z gotową potrawą, innym razem kilka zdjęć krok po kroku, na patelni, są też talerze w trakcie jedzenia lub prawie puste. Na kartach tej książki trwa uczta i łapiemy ją w różnych momentach, czasami oficjalnie, czasami od kuchni. Miłośnikowi Włoch właściwie już to wystarczy, a to przecież dopiero preludium. Na wytrwałych czeka bowiem całe mnóstwo makaronowych potraw. Tych obiadowych i deserowych, gotowanych i zapiekanych, z makaronu suszonego i świeżego (jest też wykład, jak zrobić sobie samu makaron).

 

Jest oczywiście, jak to w tego książkach, trochę klasyki, ale przede wszystkim jest silna osobowość autora, który jedne dania lubi mniej, inne bardziej. Po wnikliwym przeanalizowaniu potraw odkrywamy, że Gino ma słabość do niektórych składników i bardzo często zaprasza je do kuchni, innych prawie nie zauważa. Otrzymuje kuchnię naznaczoną indywidualizmem Gina, co jest świetnym powodem, by dać się na jego ucztę zaprosić.  Zdecydowaną większość tych dań można przygotować szybko i z niewielkiej liczby składników. Nie są to trudne receptury. Wśród składników pojawiają się też całkiem niespodziewane produkty, na przykład korniszony, których ze świecą szukać w innych książkach o kuchni włoskiej. Ciekawe jest też zobaczenie w książce przepisów na przygotowanie pierogów.

 

Przepisy kuszą wyrafinowaniem, swobodą, nierzadko sporym nowatorstwem. A wśród nich: tagliatelle w śmietanowym sosie tatarskim, fettucine ze słodką cebulą, rozmarynem i mieloną jagnięciną, tagliatelle z kiełbaskami, rozmarynem i borowikami, rigatoni z zielonym groszkiem i borowikami w śmietanowym sosie szparagowym, chrupiące farfalle z wędzonym łososiem i szczypiorkiem, penne z pieczonymi paprykami i mozzarellą, słodkie ciasto makaronowe z likierem amaretto, gnocchetti z cukinią w maśle i sosem szałwiowym, sałatka makaronowa z 3 rodzajami fasoli i tuńczykiem, zupa z cebulą, pancettą i makaronem, spaghetti w sosie z gorgonzoli i białego wina, muszelki z kalafiorem, jajami i parmezanem. Dacie się zaprosić na ucztę u Gina?

Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1

KOMENTARZE:

Autor: WinstonVeisyYD
thanks due to the fact that this countless revealing website, living up the skilled jobless check out this online casinos offers
Autor: WinstonVeisyYD
thanks benefit of this significant revealing website, keep up the great jobless check out this casino offers , buy sex toys

DODAJ KOMENTARZ