Tym razem, zgodnie ze słowami autorki, przenosimy się wraz z nią i jej mężem do położonego na "skalnym grzybie" miasta Orvieto, które jest jedyne w swoim rodzaju i jakże niepodobne do miejsc, które odwiedzała już wcześniej. Specyficzne położenie i izolacja spowodowało, że wytworzyła się tam swoista kultura, inna niż w odwiedzanej wcześniej Toskanii.
Książka ta opowiada o perypetiach autorki związanych z chęcią osiedlenia się w Orvieto. Czytając dowiadujemy się sporo o miejscu, do którego przybyła. Porównuje mieszkańców tej części Włoch z innymi, których poznała już wcześniej w Wenecji czy Toskanii. Tu jest inaczej. Tu ludzie żyją tak jak to miasto na skalnym grzybie - każdy na swojej małej rodzinnej "wyspie skalnej". Są nieufni i nie przyjmują nikogo do swojej wspólnoty, zawsze podkreślają, kto swój, kto obcy. Podział klasowy jest nie do przekroczenia, są uprzejmi, ale nie przyjacielscy, mają opracowaną całą gamę zachowań mających stworzyć pozory bliskości, ale to tylko interes, tylko poza.
I oto w takiej atmosferze, w ciągłym czekaniu na remont wymarzonego mieszkania, w gąszczu półprawd i niedomówień rodzi się jednak mała wspólnota złożona z przedziwnych oryginałów, z których każdy jest historią sam w sobie. Istnieją jednak ponadczasowe i ponad terytorialne cechy, które warto poznać zagłębiając się w tę historię. Nie jestem zbytnim znawcą piłki nożnej, ale mam wrażenie, że została tu podana jedna z najlepszych analiz współczesnej włoskiej drużyny narodowej. Palce lizać...
A zagłębiając się w nią nie możemy oczywiście ominąć kuchni, która jest ośrodkiem i centrum małego świata. Cotygodniowy targ, smaki Umbrii, sery, owoce i zioła. Świeżutkie mięso, ryby i owoce morza. Ale rozpoczynając tę czytelniczą przygodę trzeba przygotować się na rozczarowanie - świadomością tego, iż nasze kulinarno - włoskie wprawki są tylko wprawkami. Jak bowiem oddać smak dzikich szparagów dojrzewających w maju nad rzeką za domem? Czym zastąpić smak ziół, którymi obficie obdarowuje ta skalista kraina, a które to zbierają od wiosny mieszkanki Umbrii i hojnie okraszają nimi swe potrawy? Kiedy śledzimy etapy powstawania smakowitego peccorino, czujemy prawie, jak całą noc rośnie ciasto na domowy chleb, rodzi się w czytelniku pewna niechęć do podejmowania działań kulinarnych, bo trudno dosięgnąć ideału. Ale chyba warto zagłębić się w tę lekturę i ten temat, bo może okazać się, że nie tak ważne jest to, co stoi na stole. Ważniejsi są ci, którzy przy nim zasiadają.
Smacznej lektury.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii