Kuchnia liguryjska jest zróżnicowana i bez wątpienia interesująca smakowo, choć mało kto ją kojarzy. W turystycznych miejscowościach regionu królują potrawy ogólno włoskie i międzynarodowe. A przecież to właśnie Ligurii zawdzięczamy słynne pesto alla genovese, czyli zielony sos z bazylii i oliwy z dodatkiem tartego parmezanu, czosnku i orzeszków piniowych. Genovese, czyli genueński, od Genui, stolicy regionu.
Czasami wystarczy jeden taki specjał, by region przeszedł do włoskiej historii kulinarnej, a przecież to nie jedyna rzecz obecna w miejscowej kuchni.
Liguryjczycy nie mają łatwego życia, ukształtowanie terenu jest bowiem w ich miejscu życia dość trudne. Z jednej strony poszarpane, często niedostępne wybrzeże, z drugiej – małe pola uprawne, na których trudno prowadzić masową uprawę rolną. Rolnictwo jest raczej rozdrobnione, co sprzyja wytwarzaniu bliskiemu naturze, ekologicznie.
Dominują warzywa, a wśród nich karczochy, szparagi, pory, pomidory, fasola, oliwki. Charakterystycznym daniem warzywnym Ligurii jest na przykład mesciua, gęsta potrawka z ciecierzycą, fasolą i gryką.
Im bliżej wybrzeża, tym więcej na miejscowych stołach ryb. Jada się tu tuńczyki, makrele, sardele, dorsza. Podczas podróży po warto spróbować zupy rybnej, znanej tam jako burrida.
Włoskim przebojem, którego korzeni należałoby szukać w Ligurii, jest słynna focaccia. Bezdrożdżowy placek chlebowy, który powstał ze względu na dość specyficzne warunki klimatyczne w tej części kraju, niesprzyjające wyrastaniu ciast drożdżowych. Ale focaccia to nie jedyny placek jadany w Ligurii.
Warto wspomnieć także farinate z mąki z ciecierzycy, ciappe z mąki z bobu czy testaieu z mąki kasztanowej.
A na koniec posiłku obowiązkowo jakieś dolce. W Ligurii są to najczęściej niewielkie ciasteczka, zbliżone do biscotti, rozmaite torciki na bazie kruchego ciasta czy małe pierożki faszerowane ze słodkim farszem, np. z ricottą i kandyzowanymi owocami.
Całkiem dobry pomysł na zwieńczenie posiłku na malowniczym liguryjskim wybrzeżu.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii