Żaden miłośnik nowoczesnej kuchni o południowych korzeniach nie wyobraża sobie dziś bez niej życia. Rukola zdobyła nasze serca jako pikantna przeciwwaga delikatnej sałaty, która przy wielu zaletach ma tez parę dokuczliwych wad.
Rukola w przeciwieństwie do sałaty jest znacznie bardziej wytrzymała, nie straszne jej sosy czy kilkudniowe leżenie. Znacznie dłużej zachowuje elastyczność i chrupiący wdzięk, a przez to lepiej niż sałata głowiasta nadaje się do różnych wilgotnych sałatek. Mało tego, można ją nawet podgrzewać, wrzucając na chwilę na patelnię do makaronu lub do pieca na pizzę.
Niektórzy znają ją pod drugim popularnym imieniem, nazywana bywa bowiem także rokiettą. Przy uprawie nie sprawia problemów, rośnie przez cały rok, nie potrzebuje rozległych ogrodów czy szklarni, wystarczą jej skrzynki na balkonie. Jest skarbnicą składników odżywczych, dostarcza witamin i minerałów. Ma bardzo charakterystyczny smak, coś między pikantnością a goryczką. Uwielbiają ją wszyscy ci, którym znudziło się już jedzenie dań gładkich, jednowymiarowych i płaskich.
Obecność rukoli sprawia, że wszystko zaczyna smakować trochę inaczej. Dlatego można ją traktować nie tylko jak niezależny składnik, ale wręcz jak przyprawę, którą można wzmacniać smaki innych ingrediencji. Doskonale sprawdza się w mieszankach sałatowych, bo podkręca smak całości, dodając energii zbyt delikatnych sałatom. Doskonale zgrywa się z orzechami i serami o intensywnych smakach, na przykład z pleśniowymi.
Rukola lubi też owoce cytrusowe, ale nie te najdelikatniejsze i najsłodsze, lecz na przykład grejpfruty, które miewają w sobie intrygującą goryczkę. Postrzępione listki rukoli często pojawiają się w towarzystwie mocnych wędlin, na przykład dojrzewającej szynki parmeńskiej. Można rukolę także potraktować jak szpinak i podsmażyć krótko, aby złamać nieco jej surowość, nie tracąc przy tym jędrności. Warto po nią sięgnąć i poeksperymentować, bo obecność rukoli w kuchni to zapowiedź wielu ciekawych smaków i kulinarnych przygód.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii