Ten region należy do ładniejszych we Włoszech, choć jest to raczej piękno natury niż zabytków, których nie ma tu tak wiele jak w innych regionach kraju. Apulia (Puglia) leży na wschodzie Włoch, rozciąga się wzdłuż wybrzeża Adriatyku. Ziemia jest urodzajna i bogata, a tutejsza kuchnia obfituje w smaki, choć najbardziej lubi się tu dania proste, z tradycją chłopską w tle.
Trudno zliczyć wszystkie warzywa, jakie pojawiają się na apulijskich stołach. Chętnie jada się tu pomidory, cukinie, bakłażany, paprykę, ziemniaki, brokuły, fenkuł, kalafior czy cykorię. Na porządku dziennym są też warzywa strączkowe, m.in. ciecierzyca, soczewica i fasola. Znaleźć tu można także warzywa, których ze świeca szukać w innych częściach kontynentu, na przykład puntarelle, dzika cykoria, słodkie karczochy czy gorzkawe cebulki dzikiego hiacyntu.
Silna jest też w regionie pozycja makaronów, co wynika nie tylko z południowego charakteru regionu, lecz także z dużych upraw pszenicy twardej. Pszenica durum, wykorzystywana do produkcji makaronu, doskonale sobie radzi właśnie w klimacie suchym i gorącym. A skoro pszenica, to nie może również zabraknąć chleba. Pane di Altamura ma twardą, popękaną skórkę, puccia di pane to z kolei mały, miękki chlebek z oliwkami. Oryginalne jest ciasto chlebowe zagniatane z puree ziemniaczanym, a także obwarzanki drożdżowe z oliwą i ze smalcem, z dodatkiem aromatycznych przypraw.
W Apulii królują dania z pieca. Nie tylko chleby przygotowuje się w tym centralnym punkcie wielu tutejszych kuchni. Do pieca trafiają także zapiekanki, mięsiwa, małe i duże pieczone pierogi, rozmaite potrawki.
Apulijska oliwa ma charakter. Jest intensywna, lekko owocowa, z dużą kwasowością. Dodana do potraw potrafi zdominować ich smak.
Słodycze są tu naprawdę wyraziste. To nie jest umiarkowana północ, na południu króluje słodycz do potęgi. Warto spróbować np. zeppoli z cukrem i cynamonem, smażonych w głębokim tłuszczu i podawanych na św. Józefa. Można tu też spróbować ciastek słodzonych miodem lub syropem z moszczu winogronowego. Oj, słodko, słodko.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii