Powstało wiele książek dotyczących kuchni włoskiej z regionów środkowych i północnych. Bez trudu trafić można na przepisy toskańskie, weneckie czy lombardzkie. Kiedy jednak najdzie nas ochota na przygotowanie dania z Kalabrii czy Basilicaty, zaczynają się kłopoty. Wiedza na temat regionów południowych jest straszliwie wyrywkowa, niekompletna, a nierzadko sprowadzona wyłącznie do magicznej Sycylii. Wyspa rzeczywiście jest warta uwagi, nie stanowi jednak całego południa Włoch i nie wypełni wielkiego i smakowitego tematu, jakim jest południowa kuchnia. Dlatego książkę Marleny de Blasi należy uznać za niezwykle cenne wypełnienie luki.
Autorki właściwie nie trzeba przedstawiać, bo napisała kilka niezwykle popularnych książek dotyczących włoskiej kuchni. Przypomnijmy trylogię: „1000 dni w Wenecji”, „1000 dni w Toskanii” i „1000 dni w Orvieto”. We wszystkich fabuła przeplatała się z gotowaniem.
W książce „Smaki południowej Italii” jest już tylko kuchnia, na dodatek opisana smakowicie, wyczerpująco i kompetentnie. Nic dziwnego. Wprawdzie autorka nie jest zawodowym kucharzem, ale jej dziennikarska dociekliwość sprawia, że świetnie przygotowała się do napisania każdej z tych książek.
Zebrała mnóstwo informacji o południowej kuchni, przeszukała zbiory przepisów, sprawdziła wiele z nich, by mieć pewność, o czym pisze.
Jej opowieść to wyprawa w stronę południowej historii i zwyczajów, poszukiwanie miejscowych smaków. Wszystko opisane z szacunkiem do tradycji i kultury, bez schlebiania najtańszych turystycznym gustom. Wśród przepisów dania zaskakująco proste i te bardziej skomplikowane, o wyszukanych składnikach i wyrafinowanej kompozycji smaków.
Schemat tej książki jest dość prosty. Każdy południowy region ma tu swój rozdział, a w nim krótkie omówienie oraz kilkanaście przepisów. Pomiędzy nimi opowieści o ludziach i miejscach, które najmocniej zainspirowały Marlenę de Blasi.
To jak zbiorowy portret południowej ziemi, południowych Włochów. Jak zaglądanie do ich domów, podsłuchiwanie rozmów przy gotowaniu i jedzeniu, wspominanie najpiękniejszych chwil w życiu, które - co w przypadku Włochów właściwie nie dziwi - nader często wiążą się z jedzeniem.
To nie jest książka efektowna estetycznie, nie ma tu zapierających dech w piersiach włoskich krajobrazów i przyprawiających o szybszy oddech zdjęć potraw. Ale jest opowieść, która zaciekawia i wzrusza, przybliża prawdziwe włoskie południe. Warto zajrzeć, jaki to fragment włoskiej rzeczywistości.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii