Wiarygodność przepisów umieszczonych w tej książce potwierdza renoma Akademii Barilla, która od dekady wspiera miłośników włoskiej kuchni, dba o standardy włoskich restauracji, uczy gotowania zgodnego z duchem Italii. 222 przepisy i autorytet Akademii stanowią wystarczającą rekomendację, by sięgnąć po tę pozycję. Dodajmy, bardzo estetyczną, miła dla oka i interesującą dla żołądka.
Każda potrawa zajmuje w książce dwie strony – na jednej jest przepis, na drugiej piękne zdjęcie. Fotografie są mocną stroną tego wydawnictwa. Profesjonalne, nowoczesne, nieco chłodne, wysmakowane w kolorach i sposobie prezentacji dań – wzbudzą sympatię osób, które lubią jeść, ale niekoniecznie uwodzi je swojski klimat rodem z wiejskiej chaty. Przy wielu przepisach znajdują się dodatkowo króciutkie informacje: porady szefa kuchni, ciekawostki. Nie zajmują wiele miejsca, nie dominują, ale warto czasami do nich zajrzeć.
Rzecz jasna, w tego typu książce nie może zabraknąć włoskiej klasyki. Przy każdym daniu znajduje się informacja o regionie, z którego pochodzi danie, co doskonale kieruje nas w różne rejony Włoch, zaprasza w kulinarną podróż po półwyspie. Kiedy jednak uważniej przyjrzeć się przepisom, składnikom i połączeniom smaków, okaże się, że oprócz klasyki jest tu sporo nowoczesności, interesujących propozycji na bazie włoskiego sposobu myślenia, ale niekoniecznie w nierozerwalnym uścisku z włoskim kanonem. To współczesna kuchnia włoska, poszukująca, otwarta na wyzwania, radosna i pełna kolorów.
Zaskakująco duży wybór dań z warzyw sprawia, że po książkę sięgnąć mogą nawet osoby preferujące bardzo zdrowy styl życia. Na szczęście ci mniej fit również znajdą tu coś dla siebie. Wybór jest niemały i smakowity, by wspomnieć choćby kilka dań: przegrzebki po wenecku, caponata z makrelą, krab po triesteńsku, caprese ze smażonymi warzywami i tymiankiem, fettucine z kiełbasą i porami, knedle tyrolskie w rosole, zupa z karczochów i boczku, zupa z kopry włoskiego, pieczony schab po toskańsku z grzybami, fasolą i oliwą czy też duszona wołowina w barolo. Po prostu trzeba spróbować!
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii