Dwie przyjaciółki, pisarka i kucharka, stworzyły książkę smakowitą literacko i kulinarnie.
Donna Leon jest świetnie znana wszystkim miłośnikom włoskich kryminałów. Autorka dwie dekady temu stworzyła nader interesującą postać – Guida Brunettiego, weneckiego komisarza policji, który radzi sobie z każdym problemem. Popularność tej postaci sprawiła, że powstają kolejne opowieści o jego mrocznych przygodach. A ponieważ każdy Włoch lubi jeść, również komisarz Brunetti chętnie zasiada przy stole. Nie jest w tym zresztą odosobniony. Sycylijski komisarz Montalbano, stworzony przez Andrę Camilleriego, równie chętnie sięga po rozmaite włoskie przysmaki. Obaj panowie są świetni w swym fachu, a przy tym doskonale włoscy w miłości do dobrego jedzenia. Roberta Pianaro, która świetnie gotuje, służy swojej przyjaciółce wszelką pomocą przy wymyślaniu menu dla Brunettiego.
Kto przeczytał wszystkie opowieści o skomplikowanym życiu weneckiego komisarza, ten zna opisane w książce spotkania przy stole. Niektórzy w ogóle nie poznali jeszcze Brunettiego, inni mają za sobą pojedyncze spotkania lub krótką pamięć. Tym wszystkim spodoba się kulinarno-kryminalne podsumowanie serii książek. Do zespołu pisząco-gotującego doszła jeszcze ilustratorka, której książka zawdzięcza klimatyczne rysunki.
Otrzymujemy dziełko nieduże, ale smakowite. Piętnaście fragmentów powieści Donny Leon, wszystkie łączą w sobie akcje kryminalną z jedzeniem. Roberta Pianaro zadbała o całkiem sympatyczny zestaw przepisów i opowieści o włoskiej kuchni. Trudność przepisów jest dość zróżnicowana, znajdują się i tu dania bardzo proste w przygotowaniu, i takie, który zrobienie wymaga pewnego zaangażowania, czasu czy umiejętności. Odnajdzie się tu i ktoś, kto włoską kuchnię dopiero odkrywa, i ktoś, kto stawia kolejne kroki. Mocną stroną tej książki są gawędy o miejscowej, weneckiej kuchni, otrzymujemy bowiem szczyptę nie tylko samej Wenecji, ale też wiedzy o ludziach tam żyjących i ich zakupach, kuchniach, stołach.
Ciekawy jest nieduży format książki. Można ją czytać w czasie podróży, traktując jak opowieść, można rozłożyć na kuchennym stole i korzystać z niej jak z książki kucharskiej. Pożyteczna wielofunkcyjność, która całkiem udanie zbliża nas do kawałka prawdziwych Włoch.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii