Grupa
SEKRETY KUCHNI
Nasycona humorem i pełna autentycznego zdumienia nad kulturą i kuchnią włoskiej nadmorskiej wsi.
Dla miłośników włoskiej kuchni - pozycja obowiązkowa.
Czytając tę książkę można poczuć się lepiej niż w domu - w obcym (swoim) kraju Toskanii.
Kolejna książka z autobiograficznego cyklu Frances Mayes
Zgodnie z podtytułem - opowieść o miłości w Umbrii okraszona pysznymi daniami rodem z tej krainy.
Książka ma podtytuł „Kolory, smaki i zapachy” i kryje się w tym właściwie wszystko, co najważniejsze w tej książce.
Czytanie tej książki jest trochę jak kulinarna przygoda, pełna niespodzianek.
Podróżujemy wraz z Matthew po Sycylii, słonecznej, wciąż nierozpoznanej, pełnej tajemnic i obłędnych smaków.
To wyprawa w stronę południowej historii i zwyczajów, poszukiwanie miejscowych smaków.
Dwieście stron i tylko makarony – marzenie każdego smakosza włoskiej pasty.
Wiarygodność przepisów umieszczonych w tej książce potwierdza renoma Akademii Barilla.
Kuchnia autentyczna i sprawdzona przez kolejne pokolenia włoskich kobiet.
Od tej książki powinni zaczynać swoją przygodę z włoską kuchnią wszyscy ci, którzy nie czują się mocni w kuchni w ogóle.
W samym sercu Włoch, u podnóży gór Aurunci leży miasteczko Campodimele. Ludzie żyją tam dłużej niż gdzie indziej, średnia długość życia wynosi 95 lat.
Ta książka jest podobna do wielu innych książek z tej kategorii, a jednocześnie nieco inna.
Południowe inspiracje, duch neapolitańskiego piękna, smaku i zapachu. A przy okazji całkiem ciekawy opis życia ludzi z dala od włoskich centrów.
Podtytuł tej książki „Życie pachnące rozmarynem” nie zostawia nas w niepewności, będzie tu pachniało i smakowało.
To nie jest opis włoskiego gotowania z punktu widzenia leniwego bogacza, który przyjechał na długie wakacje i snuje poetyckie opowieści o tym, jak gotują tubylcy.
Książka, od której wszystko się zaczęło.
Ta książka to opowieść o zrealizowanym marzeniu.
Dwie przyjaciółki, pisarka i kucharka, stworzyły książkę smakowitą literacko i kulinarnie.
To nie jest klasyczna książka kucharska, choć znaleźć w niej można niemal czterdzieści przepisów.
Ponad 650 stron bez wypełniaczy w postaci zdjęć potraw czy regionów. Czysta kuchnia.
Przepisy i uwagi o toskańskiej kuchni
Proste przepisy dla każdego
„Moja kuchnia pachnąca bazylią” to połączenie autobiograficznej opowieści z książką kucharską.
Bardzo smakowita opowieść o tym, jak można gotować po włosku, nie będąc Włoszką.
Piękna i niezwykle urokliwa opowieść kulinarna o życiu i gotowaniu.
Książka pozostaje wprawdzie w kręgu spraw kulinarnych, ale daleka jest od nauki kucharzenia.
Jamie Oliver słynie z tego, że do kuchni podchodzi na luzie. Tak jest też w tej książce, w której gotowanie splata się z opowieścią o Italii i jej mieszkańcach.