SEKRETY KUCHNI
Nasycona humorem i pełna autentycznego zdumienia nad kulturą i kuchnią włoskiej nadmorskiej wsi.
Dla miłośników włoskiej kuchni - pozycja obowiązkowa.
Czytając tę książkę można poczuć się lepiej niż w domu - w obcym (swoim) kraju Toskanii.
Kolejna książka z autobiograficznego cyklu Frances Mayes
Zgodnie z podtytułem - opowieść o miłości w Umbrii okraszona pysznymi daniami rodem z tej krainy.
Książka ma podtytuł „Kolory, smaki i zapachy” i kryje się w tym właściwie wszystko, co najważniejsze w tej książce.
Czytanie tej książki jest trochę jak kulinarna przygoda, pełna niespodzianek.
Podróżujemy wraz z Matthew po Sycylii, słonecznej, wciąż nierozpoznanej, pełnej tajemnic i obłędnych smaków.
To wyprawa w stronę południowej historii i zwyczajów, poszukiwanie miejscowych smaków.
Dwieście stron i tylko makarony – marzenie każdego smakosza włoskiej pasty.
Wiarygodność przepisów umieszczonych w tej książce potwierdza renoma Akademii Barilla.
Kuchnia autentyczna i sprawdzona przez kolejne pokolenia włoskich kobiet.
Od tej książki powinni zaczynać swoją przygodę z włoską kuchnią wszyscy ci, którzy nie czują się mocni w kuchni w ogóle.
W samym sercu Włoch, u podnóży gór Aurunci leży miasteczko Campodimele. Ludzie żyją tam dłużej niż gdzie indziej, średnia długość życia wynosi 95 lat.
Ta książka jest podobna do wielu innych książek z tej kategorii, a jednocześnie nieco inna.
Południowe inspiracje, duch neapolitańskiego piękna, smaku i zapachu. A przy okazji całkiem ciekawy opis życia ludzi z dala od włoskich centrów.
Podtytuł tej książki „Życie pachnące rozmarynem” nie zostawia nas w niepewności, będzie tu pachniało i smakowało.
To nie jest opis włoskiego gotowania z punktu widzenia leniwego bogacza, który przyjechał na długie wakacje i snuje poetyckie opowieści o tym, jak gotują tubylcy.
Książka, od której wszystko się zaczęło.
Ta książka to opowieść o zrealizowanym marzeniu.
Dwie przyjaciółki, pisarka i kucharka, stworzyły książkę smakowitą literacko i kulinarnie.
To nie jest klasyczna książka kucharska, choć znaleźć w niej można niemal czterdzieści przepisów.
Ponad 650 stron bez wypełniaczy w postaci zdjęć potraw czy regionów. Czysta kuchnia.
Przepisy i uwagi o toskańskiej kuchni
Proste przepisy dla każdego
„Moja kuchnia pachnąca bazylią” to połączenie autobiograficznej opowieści z książką kucharską.
Bardzo smakowita opowieść o tym, jak można gotować po włosku, nie będąc Włoszką.
Piękna i niezwykle urokliwa opowieść kulinarna o życiu i gotowaniu.
Książka pozostaje wprawdzie w kręgu spraw kulinarnych, ale daleka jest od nauki kucharzenia.
Jamie Oliver słynie z tego, że do kuchni podchodzi na luzie. Tak jest też w tej książce, w której gotowanie splata się z opowieścią o Italii i jej mieszkańcach.
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii