Ta książka zapowiada się ciekawie już od pierwszych jej stron. Zacznijmy od tego, że nie jest to opis włoskiego gotowania z punktu widzenia leniwego bogacza, który przyjechał na długie wakacje i z kieliszkiem wina w dłoni snuje poetyckie opowieści o tym, jak gotują tubylcy. Matthew owszem jest cudzoziemcem, ale znalazł na swoją książkę pomysł zgoła odmienny od wielu swych poprzedników. Otóż przemierza on Włochy na skuterze, nie wielkim potworze wyposażonym we wszystkie możliwe nowinki, ale na tradycyjnej, niespiesznej Vespie. Ta niespieszność zdaje się jej największą zaletą, podróż ma bowiem mijać nie w rytmie przemykających drzew na poboczach, ale koncentrować się bardziej na przystankach niż na samej drodze.
Matthew Fort wyruszył z południa, z miejscowości Melito di Porto Salvo w Kalabrii. Nie przez przypadek, stąd bowiem 1860 roku wyruszył także Garibaldi, wraz z armią złożoną 10 tysięcy żołnierzy. Dalsza podróż mniej więcej pokrywa się z trasą, którą pokonał Garibaldi w swym wielkim marszu zjednoczeniowym. Z południa na północ, z Kalabrii do Turynu. A po drodze historia, tradycja, pełnia smaków i aromatów oraz ludzie. Autor tej książki wyszukuje drobnych wytwórców, prowincjonalnych mistrzów kuchni, ludzi, którzy nie ulegli jeszcze modzie na jeden smak obowiązujący.
Odwiedza różne regiony i próbuje różnej kuchni. Ktoś mówi mu po drodze, że Włochy mówią różnymi dialektami i jedzą różnymi dialektami. Nie sposób odmówić prawdy tej konkluzji. Zresztą takich celnych spostrzeżeń jest w tej książce znacznie więcej. A to wszystko za sprawą mądrej otwartości autora, chęci słuchania tego, co inni mają do powiedzenia i pokazania. Matthew Fort nie wyrusza w tę podróż z gotowym pomysłem na książkę, on dojrzewa do niej wraz z upływającym czasem i z każdym pokonanym kilometrem. Poszczególne osoby opowiadają o swojej historii, o historii swojego regionu, kraju. Snują swoje wspomnienia, częstują, pokazują swoje kuchnie i sposoby gotowania. Ta podróż to włoski duch, włoska familia, włoska tradycja.
A pomiędzy tymi opowieściami pojawiają się przepisy na niektóre z dań, których autor spróbował podczas swej podróży. Czegóż tu nie ma?! Możemy sami spróbować przyrządzić na przykład pieczonego królika czy grillowane kotlety jagnięce, upiec chleb z farro i tradycyjną tartę wielkanocną, przygotować sałatkę z ośmiornicy, flaczki neapolitańskie, sos z bakłażanów i słodkiej papryki, risotto z dynią, ravioli z ricottą i ziołami, sardynki po cetareńsku… Długo by można wymieniać. W sumie 60 przepisów, bardzo różnorodnych. Co ważne, autor podkreśla, że starał się pozostać wierny włoskiemu sposobowi gotowania, który w dużym stopniu opiera się na wyczuciu i sporej dawce spontaniczności. Podaje konkretne ilości składników, ale nie odmierza ich po aptekarsku, można z nim gotować stosując miary spontaniczne, garście, szczypty i tak zwane „tyle, ile trzeba”, przyprawiać wedle uznania.
To przygoda, którą warto wyruszyć wraz z autorem. Niekoniecznie na starym skuterze.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii