Ten region słynie z dobrej kuchni, choć w przypadku Włoch trudno byłoby wskazać region, który ma kuchnię niewartą uwagi. Wygląda jednak na to, że tu można zjeść wyjątkowo dobrze.
Emilia-Romania składa się, na co wskazuje nazwa, z dwóch podregionów. Emilia zawsze była żyzna i bogata; Romania miewała kłopoty, ludziom tam nie żyło się równie komfortowo. Po połączeniu w jeden duży region różnice zaczęły się zacierać, ale wciąż pojawiają się od czasu do czasu w podejściu do kuchni, w doborze składników. Część bogatsza wprowadziła na regionalne stoły mięsa, część uboższa preferowała makarony i rozmaite formy chleba, również niepozorne płaski placki chlebowe. Wielkie, równinne połacie regionu to idealne miejsce do upraw warzywnych, dlatego na tutejszych stołach składników roślinnych, pomidorów, bakłażanów czy strączków.
O Bolonii, stolicy regionu, mówi się nieraz „grassa”, czyli tłusta. I rzeczywiście w kuchni tego regionu nie brak dań mało dietetycznych, pełnych nie tylko smaku, ale i kalorii. Przede wszystkim mięsa - poza królującą mortadelą, jest też całe mnóstwo innych wędlin, jak zampone, coppa, cotechino. A do tego mięso w latanii, mięso w malutkich pierożkach, pieczenie, podroby, ragu. Długo by wymieniać.
Na szczęście, kto nie przepada za mięsami, ma do wyboru ogromny zestaw makaronów, z których słynie ten region. Szczególnie lubiane są tu rozmaite tortellini i ravioli. Z przygotowania malutkich pierożków tutejsze gospodynie uczyniły cały rytuał, a ich mistrzostwu trudno dorównać.
W mniejszych i większych miasteczkach regionu rodzą się prawdziwe skarby. Fantastyczna szynka z Parmy (prosciutto di Parma), ocet balsamiczny z Modeny (aceto balsamico di Modena), Parmiggiano Reggiano, likier orzechowy Nocino – to tylko niektóre atrakcje kulinarne z Emilii-Romanii.
Region nie ma wybitnych win, ale warto spróbować miejscowych trunków, bo są bezpretensjonalne, zasadniczo dość lekkie i przyjemne w piciu. Przede wszystkim lambrusco. Przyda się po obfitym posiłku, o który nietrudno w tym regionie.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii