Grupa
Kuchnia Emilii-Romanii
Emilia -Romania
W sercu smaku
Kuchnie regionalne

Ten region słynie z dobrej kuchni, choć w przypadku Włoch trudno byłoby wskazać region, który ma kuchnię niewartą uwagi. Wygląda jednak na to, że tu można zjeść wyjątkowo dobrze.

 

Emilia-Romania składa się, na co wskazuje nazwa, z dwóch podregionów. Emilia zawsze była żyzna i bogata; Romania  miewała kłopoty, ludziom tam nie żyło się równie komfortowo. Po połączeniu w jeden duży region różnice zaczęły się zacierać, ale wciąż pojawiają się od czasu do czasu w podejściu do kuchni, w doborze składników. Część bogatsza wprowadziła na regionalne stoły mięsa, część uboższa preferowała makarony i rozmaite formy chleba, również niepozorne płaski placki chlebowe. Wielkie, równinne połacie regionu to idealne miejsce do upraw warzywnych, dlatego na tutejszych stołach składników roślinnych, pomidorów, bakłażanów czy strączków.

 

O Bolonii, stolicy regionu, mówi się nieraz „grassa”, czyli tłusta. I rzeczywiście w kuchni tego regionu nie brak dań mało dietetycznych, pełnych nie tylko smaku, ale  i kalorii. Przede wszystkim mięsa - poza królującą mortadelą, jest też całe mnóstwo innych wędlin, jak zampone, coppa, cotechino. A do tego mięso w latanii, mięso w malutkich pierożkach, pieczenie, podroby, ragu. Długo by wymieniać.

 

Na szczęście, kto nie przepada za mięsami, ma do wyboru ogromny zestaw makaronów, z których słynie ten region. Szczególnie lubiane są tu rozmaite tortellini i ravioli. Z przygotowania malutkich pierożków tutejsze gospodynie uczyniły cały rytuał, a ich mistrzostwu trudno dorównać.

 

W mniejszych i większych miasteczkach regionu rodzą się prawdziwe skarby. Fantastyczna szynka z Parmy (prosciutto di Parma), ocet balsamiczny z Modeny (aceto balsamico di Modena), Parmiggiano Reggiano, likier orzechowy Nocino – to tylko niektóre atrakcje kulinarne z Emilii-Romanii.

 

Region nie ma wybitnych win, ale warto spróbować miejscowych trunków, bo są bezpretensjonalne, zasadniczo dość lekkie i przyjemne w piciu. Przede wszystkim lambrusco. Przyda się po obfitym posiłku, o który nietrudno w tym regionie.

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ