Nigella jest w Polsce świetnie znana nie tylko ze swoich programów telewizyjnych, ale też dzięki licznym książkom. Na szczęście wiele z nich wydano również w polskiej wersji językowej, więc mogą z nich skorzystać nie tylko anglojęzyczni wielbiciele kuchni. Metoda jej obecności w kuchni jest dość prosta – gotować z radością, bez laboratoryjnego wymierzania składników i poświęcania całego wieczora jednemu daniu. Tu wszystko powstaje szybko, swobodnie i z wdziękiem.
Tym razem sięgamy po księgę włoskich inspiracji. Autorka nie gotuje klasycznych włoskich potraw, nie odtwarza przepisów żadnej włoskiej mammy. Sięga raczej do korzeni, by tworzyć własne propozycje. Nie stylizuje się na Włoszkę. Powtarza, że jest Brytyjką, która kiedyś mieszkała we Włoszech i kocha włoską kuchnię. Włoskiego sposobu gotowania uczyła ją pewna nonna w czasie, gdy Nigella pracowała we Florencji jako pokojówka. Dzięki tej prawdziwej nauce włoskiego gotowania dziś Nigella potrafi w wyspiarskim klimacie odnaleźć włoskie słońce. Jest autentyczna i radosna w gotowaniu, jej potrawy są proste, ale aromatyczne i pełne.
Nie wszystkie przepisy przemawiają do mnie z równą siłą, nie potrafię się przekonać na przykład do niektórych deserów, w których zbyt wiele jest wpływów brytyjskich. Tosty francuskie z panettone, makaron czekoladowy z karmelem czy panna cotta z nutellą nie wydają mi się zbyt bliskie śródziemnomorskiej kuchni, mimo podobieństwa składników. Kiedy jednak Nigella wkracza w makarony, warzywa, mięsa i ryby, staje się bardziej włoska. Jej dania stają się bardziej temperamentne, interesująco skomponowane, składniki dobrze się ze sobą spotykają na talerzach pełnych kulinarnej treści.
Niezwykle silną stroną tej książki są zdjęcia. Stylizacje potraw przygotowano tak, że naprawdę czuje się włoskie zamiłowanie do smaku, te potrawy niemal parują i pachną z dużych, doskonale zrobionych fotografii. Na wielu zbliżeniach widać każdy szczegół sosu, każdy składnik dodany do makaronu. To naprawdę zachęca do ugotowania opisanych przez Nigellę dań.
Zobacz danie przygotowane według przepisu Nigelli:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii