Grupa
Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
Nigella Lawson
Nigellissima. Włoskie inspiracje
Recenzje książek kulinarnych


Nigella jest w Polsce świetnie znana nie tylko ze swoich programów telewizyjnych, ale też dzięki licznym książkom. Na szczęście wiele z nich wydano również w polskiej wersji językowej, więc mogą z nich skorzystać nie tylko anglojęzyczni wielbiciele kuchni. Metoda jej obecności w kuchni jest dość prosta – gotować z radością, bez laboratoryjnego wymierzania składników i poświęcania całego wieczora jednemu daniu. Tu wszystko powstaje szybko, swobodnie i z wdziękiem.

 

Tym razem sięgamy po księgę włoskich inspiracji. Autorka nie gotuje klasycznych włoskich potraw, nie odtwarza przepisów żadnej włoskiej mammy. Sięga raczej do korzeni, by tworzyć własne propozycje. Nie stylizuje się na Włoszkę. Powtarza, że jest Brytyjką, która kiedyś mieszkała we Włoszech i kocha włoską kuchnię. Włoskiego sposobu gotowania uczyła ją pewna nonna w czasie, gdy Nigella pracowała we Florencji jako pokojówka. Dzięki tej prawdziwej nauce włoskiego gotowania dziś Nigella potrafi w wyspiarskim klimacie odnaleźć włoskie słońce. Jest autentyczna i radosna w gotowaniu, jej potrawy są proste, ale aromatyczne i pełne.

 

Nie wszystkie przepisy przemawiają do mnie z równą siłą, nie potrafię się przekonać na przykład do niektórych deserów, w których zbyt wiele jest wpływów brytyjskich. Tosty francuskie z panettone, makaron czekoladowy z karmelem czy panna cotta z nutellą nie wydają mi się zbyt bliskie śródziemnomorskiej kuchni, mimo podobieństwa składników. Kiedy jednak Nigella wkracza w makarony, warzywa, mięsa i ryby, staje się bardziej włoska. Jej dania stają się bardziej temperamentne, interesująco skomponowane, składniki dobrze się ze sobą spotykają na talerzach pełnych kulinarnej treści.

 

Niezwykle silną stroną tej książki są zdjęcia. Stylizacje potraw przygotowano tak, że naprawdę czuje się włoskie zamiłowanie do smaku, te potrawy niemal parują i pachną z dużych, doskonale zrobionych fotografii. Na wielu zbliżeniach widać każdy szczegół sosu, każdy składnik dodany do makaronu. To naprawdę zachęca do ugotowania opisanych przez Nigellę dań.

 

Zobacz danie przygotowane według przepisu Nigelli:

Żółte spaghetti

Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ