Na początku trochę pomarudzę. Gdybym nie wiedziała od przyjaciół, że książka warta jest bliższej znajomości, po pierwszym spotkaniu odłożyłabym ją na półkę. Okładka wprawdzie ładna, ale zarówno tytuł, jak i grafika zapowiadają po prostu kolejną książkę kucharską. A tymczasem opowieść Eleny Kostiuokovitch pozostaje wprawdzie w kręgu spraw kulinarnych, ale daleka jest od nauki kucharzenia. Zastanawiam się, dlaczego polski wydawca nie został przy oryginalnym tytule, który w swobodnym przekładzie brzmi: „Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?“. To znacznie bliższe duchowi tej książki i znacznie lepiej naprowadza na to, czego można się po niej spodziewać.
Bo czymże ona jest? To wielka podróż przez włoską tradycję kulinarną, wędrówka po stołach historycznych i regionalnych, po kulturze picia, jedzenia i cieszenia się biesiadowaniem. Autorka jest eseistką i tłumaczką, specjalistką między innymi od włoskiego baroku. Miłośniczka włoskiej kuchni spotyka się tu z erudytką, dzięki czemu powstała książka nie tylko smakowita, ale szczegółowo udokumentowana, wsparta ogromną bibliografią, cytatami i anegdotami. Na sześciuset stronach znalazło się miejsce na omówienie wszystkich włoskich regionów, a także na rozważania o makaronach, pizzy, oliwie z oliwek czy kuchni śródziemnomorskiej. Są tu też Amerykanie i Żydzi, restauratorzy i tyrani, twórcy slow food i włoska pasja w zwalczaniu fast food. Czytając tę książkę, mamy wrażenie przebywania we włoskim domu, w którego centrum znajduje się kuchnia i bez względu na to, gdzie akurat się siedzimy, zawsze dochodzi nas przyjazny odgłos kuchennej krzątaniny. Wydaje się, że Włosi jedzą nie po to, by podtrzymać funkcje życiowe, ale by nadać swemu życiu sens.
Myślę, że po tę książkę powinni sięgnąć nie tylko wielbiciele pizzy i pasty, ale wszyscy ci, którym nieobca jest radość smakowania. To prawda, że jest tu mnóstwo szczegółowych informacji na temat lokalnych specjałów Umbrii czy Sycylii, ale to przede wszystkim przekrojowy portret pewnej fascynującej kultury, spacer po południowej mentalności i temperamencie. Bardzo wysmakowany spacer.
KOMENTARZE:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii