Choć w Lacjum znajduje się stolica kraju Rzym, to lokalna kuchnia wcale nie dominuje nad innymi kuchniami Włoch. Miesza się tu wiele wpływów, północ łączy się z południem, a do tego dochodzą smaki międzynarodowe, ale oryginalna kuchnia Lacjum nie rządzi cała włoską kuchnią. Przyznać trzeba jednak, że kilka potraw przeniknęło do kuchni ogólnej i radzi tam sobie doskonale, by wspomnieć tylko jedno danie z tutejszym pochodzeniem - spaghetti alla carbonara.
Kuchnia tego regionu to wypadkowa bogatej historii tego miejsca - starożytnej skłonność do wystawności i luksusu, watykańskiej rozrzutności, a także biedy, która panowała w większej części miasta, stłoczonej, odciętej od rozkoszy bogactwa. Podczas gdy najlepsze kąski trafiały na wystawne stoły, biedota musiała się zadowolić resztkami.
Dlatego w kuchni Lacjum tak wiele jest potraw z tych części zwierząt, na które nikt nie zwróciłby uwagi. Wątroba, śledziona, ogon, flaki - wszystko to można było przetworzyć, przeistoczyć w apetyczne danie. Do dziś na Zatybrzu czy w okolicach Testaccio spróbować można dań “z resztek”, które urosły do rangi przysmaku.
Wśród warzyw królują karczochy. Najczęściej po prostu duszone w oliwie z ziołami i czosnkiem, często dodaje się też zioła, głownie miętę. Stanowią samodzielną przystawkę, są też dodawane do sosów towarzyszących makaronom. Świeże, aromatyczne, delikatne - trudno o lepszy posiłek. Warto też zwrócić uwagę na broccolo romanesco, rzymską odmianę brokuła, który przypomina zielonego kalafiora ze spiczastymi wierzchołkami. Bardzo malownicze warzywo, na szczęście czasami dostępne także w Polsce. Popularna jest też cukinia, cykoria oraz ogromny wybór sałat. Używa się też dużo ziół, między innymi mięty.
Nie może zabraknąć także makaronów. Rzymskie gnocchi robione są z mączki semoliny, mają inny kształt, bardziej płaski i są zapiekane przed podaniem. Dodatkiem do dań często jest pancetta i sardele.
Wśród miejscowych dań warto spróbować suppli, to kulki z ryżu z mozzarellą w środku, która zabawnie ciągnie się podczas jedzenia. Do tego sos amatriciana do makaronu, saltimbocca, czyli kotleciki cielęce z szałwią i szynką dojrzewającą, flaki z salsa verde, jagnięcina z ziołami.
Wśród win warto spróbować Est! Est! Est! z Montefiascone lub Frascati, lekkie i przyjemne w piciu są też wina ze wzgórz wokół Rzymu.
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii