Czasami trudno uwierzyć, że Sycylia należy do Włoch. To tak odrębny ląd, tak inne miejsce na ziemi. Spotykają się tu elementy kultury włoskiej, greckiej i arabskiej, afrykańskie słońce wypala wszystko wokół. Żyje się tu niełatwo, intensywnie, w rozpięciu między luksusem i biedą, przeszłością i teraźniejszością. Niełatwo tu żyć, niełatwo stąd odejść. Napisano o tym niejedną książkę, odrębność Sycylii to fascynujący temat.
W kuchni Sycylia również bywa nieco odrębna, choć jej położenie i klimat siłą rzeczy wymuszają pewien zestaw składników i potraw. Także historia ma wpływ na współczesne menu, Wpływem bizantyjskim są potrawy słodko-kwaśne, arabskim dziedzictwem są morele, melony, cytrusy, a także rodzynki, gałka muszkatołowa, cynamon, szafran czy ryż. Z północy Europy przywędrowały rozmaite mięsa, a hiszpańskie podboje kolonialne przyczyniły się do obecności na sycylijskich stołach kakao, kukurydzy czy pomidorów. Od czasu do czasu pojawiają się też wpływy francuskie, nikogo właściwie nie dziwi elegancka francuska kuchnia na wypalonym słońcem sycylijskim wybrzeżu. W biednych domach bywało bardzo skromnie, na stołach arystokratycznych pojawiały się wykwintne dania z całego świata.
A skoro wybrzeże i wszechobecna bliskość morza, to nie może w miejscowej kuchni zabraknąć ryb i owoców morza. Zanika wprawdzie zwyczaj tradycyjnych połowów tuńczyka, jednak nie brak go na miejscowych stołach, na przykład marynowanego w białym winie z cytryną, rozmarynem i czosnkiem albo z pomidorami, bazylią, oliwkami i kaparami. Są tu też makrele, barweny, morlesze, mieczniki. Podaje się je grillowane z ziołami, z sosami, na przykład majonezowym czy pomarańczowym. Cytrusy są zresztą wszechobecne w tej kuchni, stają się składnikiem przystawek, dań głównych i deserów.
Wśród dań makaronowych najbardziej popularne jest pasta alla norma z bakłażanem, pomidorami i serem risotta salata. Bakłażan i pomidory pojawiają się w wielu sosach do makaronów, często w towarzystwie ziół, bobu, czosnku, miejscowych serów, mięsem lub rybą.
Warzywa stanowią podstawę miejscowej kuchni. Mnóstwo tu potraw z koprem włoskim, fasolą, papryką, kaparami, cukinią. Często z lekkim arabskim zmysłem do przyprawiania na sposób korzenny, pikantno-słodkawy. Wiele z nich dusi się, inne dodaje się surowe, łączy się z owocami. Tu nie dziwi na przykład sałatka z pomarańczy i cebuli lub pomarańczy i kopry włoskiego. Ogromny wybór cudownie soczystych i dojrzałych pomarańczy sprawia, że łączą się w wiele oryginalnych potraw z warzywami, mięsami i rybami.
Kiedy myślimy się o Sycylii, od razu przychodzi wspomnienie miejscowych słodyczy. Jest ich tu bowiem cała moc, a każde rozkosznie słodkie i pyszne. Najbardziej znane są cannoli, rurki z ciasta nadziewane słodkim kremem z ricotty i kandyzowanych owoców. Ale to nie wszystko. Pyszne są miejscowe ciastka marcepanowe, rozmaite pączki i ciastka smażone na głębokim tłuszczu, słodkie chlebki, słodycze przygotowywane na specjalne okazje, święta Bożego narodzenia, Wielkiejnocy, na św. Marcina czy św. Łucji. No i nie można zapomnieć o sycylijskich lodach, absolutnie doskonałych w smaku, doskonale gaszącym upał panujący wokół; chociaż na chwilę.
A na zakończenie słodkie, wzmocnione wino Marsala lub zwykłe wina robione ze szczepów międzynarodowych (Cabernet, Sauvignon, Chardonnay) oraz miejscowych, takich jak ero d’Avola, Nerello Mascalese, Catarratto czy Grillo. Nie brak tu miejsca do upraw, a zmiany wprowadzone w winnicach w ostatnich latach sprawiają, że sycylijskie wina znów odzyskują blask i smak pełen słońca.
KOMENTARZE:
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii