Sos do pizzy lub spaghetti
1. Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w kostkę.
2. Pomidory dusić w jednym garnku na połowie oleju; paprykę i cebulę w drugim garnku na drugiej części oleju aż do miękkości.
3. Połączyć warzywa i dodać cukier, nadal dusić.
4. Dodać przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - już nie gotować!!!
5. Zmiksować całość i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i nie gotować!!!
6. Przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować słoiki 20 min.
Jest to pyszny aromatyczny sos, gotowy do użycia w każdej chwili. Ma on jeszcze jedną niewątpliwą zaletę - ponieważ wszystko jest zmielone na gładką masę, dzieci - niejadki, nielubiące warzyw i wszelkich przypraw, nawet nie wiedzą, co jedzą. Cieszą się, bo dobre i już. Nie ma co wyprowadzać ich z błogiej nieświadomości...