Pesto
Przygotowanie:
Tradycyjnie pesto przygotowuje się w moździerzu, w którym najpierw uciera się na miazgę czosnek i orzeszki piniowe, a następnie dodaje bazylię i oliwę, po czym wszystko razem uciera do gładkości. Na koniec doprawia się solą i dorzuca parmezan.
Obecnie najczęściej do przygotowywania pesto używa się blendera, do którego należy wrzucić czosnek, orzeszki, bazylię, sól i oliwę. Ser dodaje się na końcu.
Orzeszki piniowe można ewentualnie zastąpić orzechami nerkowca, ze względu na podobny delikatnie słodkawy smak i nieco niższą cenę.
Proporcje można zmieniać, na przykład dodać więcej czosnku lub zmniejszyć ilość sera. Wszystko zależy od tego, jaką chce się osiągnąć intensywność i aromatyczność sosu. We Włoszech każda gospodyni robi go "na oko", według wlasnych proporcji, zgodnie z gustem swojej rodziny.