Grupa
Chlebek z serem pecorino i oliwą

Chlebek z serem pecorino i oliwą

Składniki:
14 g suchych drożdży
łyżeczka cukru
szklanka ciepłej wody
350 g mąki pszennej (typ 550)
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g sera pecorino pokrojonego w kostkę (lub innego sera twardego o ostrym, dość słonym smaku np. gouda)
1/2 łyżeczki roztłuczonych nasion kopru lub kminku
około 45
1
0

Chlebek ten jest szybkim i na prawdę prostym dodatkiem do potraw - przystawek, sałatek i zup. Najlepiej, gdy podawany jest świeżo upieczony, ciepły, z jeszcze miękkim serem wewnątrz. Wtedy można docenić jego walory smakowe. Chociaż drożdżowe ciasto na ciepło nieraz powoduje niepokój w żołądku, to chlebek ten, podobnie jak drożdżowa pizza, nie burzy spokoju i trawi się dobrze. Tak więc - do dzieła!

 

1. Na początek mieszamy drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody i zostawiamy na 15 min.

2. Mąkę i sól wsypujemu do miski i mieszamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto - krótko i energicznie.

3. Na stolnicy dzielimy ciasto na 2 kawałki i wałkujemy dwa równe krążki o grubości około 5 mm.

4. Jeden z nich umieszczamy na blasze i obkładamy serem, posypujemy koprem lub kminkiem. Przykrywamy drugim ciastem dokładnie sklejając brzegi, żeby nadzienie nie wypłynęło.

5. Wierzch nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach, posypujemy kminkiem lub koprem i skrapiamy pozostałą oliwą. Musi podrosnąć w ciepłym miejscu około pół godziny.

6. Pieczemy na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 200oC. Podajemy zaraz po wyjęciu.

Chlebek z serem pecorino i oliwą
Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszny chlebek na ciepło jako dodatek do dań lub samodzielna przekąska.
Magdalena Tuła
Smakowita i łatwa przekąska do przegryzania przy lampce wina.
Jowita Grzeszczyk
Doskonały dodatek do mięs
Beata Pszczółka
Jak z toskańskiego lasu