Chlebek z serem pecorino i oliwą
Chlebek ten jest szybkim i na prawdę prostym dodatkiem do potraw - przystawek, sałatek i zup. Najlepiej, gdy podawany jest świeżo upieczony, ciepły, z jeszcze miękkim serem wewnątrz. Wtedy można docenić jego walory smakowe. Chociaż drożdżowe ciasto na ciepło nieraz powoduje niepokój w żołądku, to chlebek ten, podobnie jak drożdżowa pizza, nie burzy spokoju i trawi się dobrze. Tak więc - do dzieła!
1. Na początek mieszamy drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody i zostawiamy na 15 min.
2. Mąkę i sól wsypujemu do miski i mieszamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto - krótko i energicznie.
3. Na stolnicy dzielimy ciasto na 2 kawałki i wałkujemy dwa równe krążki o grubości około 5 mm.
4. Jeden z nich umieszczamy na blasze i obkładamy serem, posypujemy koprem lub kminkiem. Przykrywamy drugim ciastem dokładnie sklejając brzegi, żeby nadzienie nie wypłynęło.
5. Wierzch nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach, posypujemy kminkiem lub koprem i skrapiamy pozostałą oliwą. Musi podrosnąć w ciepłym miejscu około pół godziny.
6. Pieczemy na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 200oC. Podajemy zaraz po wyjęciu.