Grupa
Sos grzybowy

Sos grzybowy

Składniki:
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
Pół pęczka natki pietruszki
5 suszonych pomidorów
Sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
2-3 łyżki sera mascarpone lub gęstej, tłustej śmietany

30 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać rozdrobniony czosnek i pokrojone drobniutko suszone pomidory. Dorzucić nóżki pieczarek pokrojone w plasterki.

 

Po kilku minutach dodać kapelusze pieczarek pokrojone w średniej wielkości kawałki. Kiedy zmiękną, wszystko dobrze doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką.

Dodać mascarpone lub śmietanę, zostawić jeszcze 2-3 minuty na ogniu, po czym zdjąć, obficie posypać drobno pokrojoną pietruszką.

 

Jeść od razu. Dobrze pasuje do polenty z mąki kukurydzianej, farinaty z mąki ciecierzycowej, makaronu o grubej strukturze lub pieczonych ziemniaków.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Jak z toskańskiego lasu
Magdalena Tuła
Łatwe do przygotowania, ciekawe w smaku i bardzo delikatne pesto do makaronu i pieczywa.
Beata Pszczółka
Inne oblicze ciecierzycy
Bona Apetita! Blog kulinarny
Czerwono i słonecznie