Grupa
Pasta bakłażanowa
Mało kalorii.

Pasta bakłażanowa

Składniki:
1 duży bakłażan
Garść orzeszków piniowych (mogą je zastąpić orzechy nerkowca)
Kilka zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, oliwa, aceto balsamico
15 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Bakłażana przekroić na pół, posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 40 minut.

 

Upieczony miąższ bakłażana wydrążyć.

 

Ząbek czosnku obrać ze skórki.

 

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować dość grubo.

Przyprawić do smaku.

Można dorzucić pikantnej papryki, żeby zaostrzyć smak. Można dodać octu winnego lub soku z cytryny, jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowe smaki.

 

Pasta bakłażanowa sprawdzi się z makaronem, pieczonymi warzywami, z mozzarellą czy małymi grzaneczkami crostini.

 

Pycha!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Smakowite
Beata Pszczółka
Inne oblicze ciecierzycy
Majka Puchalska
Liguryjski sos o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku
Beata Pszczółka
Jak z toskańskiego lasu