Grupa
Zielony groszek z pancettą

Zielony groszek z pancettą

Składniki:
500 g wyłuskanego świeżego groszku lub opakowanie mrożonego
70 g pancetty lub boczku
1-2 ząbki czosnku
Szklanka wody
Sól, pieprz
20 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na małym ogniu w garnku o grubym dnie.

 

Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodać rozdrobniony czosnek: 1 dużą główkę lub dwie małe.

 

Podgrzewać razem około 2 minut, by boczek i czosnek połączyły się smakami, ale nie doszło do zesmażenia się czosnku na ciemno.

 

Groszek dodać do garnka z boczkiem i czosnkiem, dolać wody, przykryć i zostawić na małym ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać, pilnując, by groszek zmiękł, ale nie rozgotował się.

 

Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

 

Od razu podawać.

 

Smacznego!

 

 

Tak przygotowany groszek z boczkiem jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład do kotletów pomidorowo-winnych

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Aromatyczna pasta pomidorowa do prostych przekąsek.
Jowita Grzeszczyk
Magia smaku
Magdalena Tuła
Puszyste parmezanowe kluseczki, które dodają smaku świątecznemu posiłkowi
Magdalena Tuła
Ciekawe połączenie makaronu, ryby i melona. Smak godny wypróbowania.