Zielony groszek z pancettą
Składniki:
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na małym ogniu w garnku o grubym dnie.
Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodać rozdrobniony czosnek: 1 dużą główkę lub dwie małe.
Podgrzewać razem około 2 minut, by boczek i czosnek połączyły się smakami, ale nie doszło do zesmażenia się czosnku na ciemno.
Groszek dodać do garnka z boczkiem i czosnkiem, dolać wody, przykryć i zostawić na małym ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać, pilnując, by groszek zmiękł, ale nie rozgotował się.
Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Od razu podawać.
Smacznego!
Tak przygotowany groszek z boczkiem jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład do kotletów pomidorowo-winnych.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Puszyste parmezanowe kluseczki, które dodają smaku świątecznemu posiłkowi
Magdalena Tuła
Ciekawe połączenie makaronu, ryby i melona. Smak godny wypróbowania.