Grupa
Pomidorowa bruschetta

Pomidorowa bruschetta

Składniki:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
6 włoskich śliwkowych pomidorów obranych, oczyszczonych z pestek i pokrojonych
lub
800 g pomidorów z puszki, obranych i pokrojonych na małe kawałki
1 duża papryczka peperoncino, drobno pokrojona
1 mały pęczek bazylii, drobno posiekanej
sól
4 grube tosty z włoskiego chleba
ok.1 h
1
0

1. Oliwę rozgrzać. Wcisnąć czosnek. Kiedy zacznie bulgotać, dodać pomidory i papryczkę. Gotować, aż całość zgęstnieje.

2. Dodać bazylię i sól. Zdjąć z ognia.

3. Każdą opieczoną kromkę natrzeć czosnkiem obficie. Na wierzch położyć sos dość grubo. Podawać na ciepło.

 

 

Przepis ten również pochodzi z książki Beth Elon. Ja użyłam dużo więcej czosnku, bo lubię. I całość nabiera wyrazistego smaku. Nie muszę dodawać, że o jakości tej potrawy decyduje przede wszystkim jakość pomidorów. Lepiej więc kupić puszkę włoskich pomidorów niż nasze krajowe zimowe owoce.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Smakowita i łatwa przekąska do przegryzania przy lampce wina.
Jowita Grzeszczyk
Rozmaitości pełne treści
Majka Puchalska
Sycąca i smaczna
Magdalena Tuła
Łatwe do przygotowania, ciekawe w smaku i bardzo delikatne pesto do makaronu i pieczywa.